Semjen a înmânat unui număr de patru politicieni etnici maghiari premiul dedicat ungurilor de dincolo de frontiere. Printre politicienii distinşi cu acest premiu din partea executivului ungar se numără primarul din Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, dar şi fostul primar din Gheorgheni, Janos Mezei.
De asemenea, au fost distinşi cu acelaşi premiu şi primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly şi Domokos Szoke.
Ceremonia de premiere a avut loc vineri la Consulatul General al Ungariei de la Miercurea Ciuc.
Cei patru politicieni etnici maghiari sunt vizaţi de anchete ale procurorilor români anticorupţie.
”Ceea ce se întâmplă aici este o intimidare a maghiarilor sub pretextul luptei anticorupţie”, a declarat Semjen.
Vicepremierul maghiar a explicat că anchetele anticorupţie au fost lansate în mod deliberat asupra unor lideri etnici maghiari care au un rol crucial în comunitate şi care pun presiune pentru interesele şi supravieţuirea minorităţii maghiare din România.
”Ungaria nu-i va dezamăgi niciodată pe aceşti oameni, ei se pot baza întotdeauna pe susţinerea Budapestei”, a precizat vicepremierul Zsolt Semjen.
Toţi cei patru edili şi foşti edili premiaţi de Guvernul Ungariei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Consulatul General al Ungariei din România, sunt cercetaţi de DNA pentru fapte de corupţie.
Primarul din Sfântu Gheorghe Antal Arpad a fost pus sub control judiciar, în 17 februarie, şi a avut interdicţia să exercite funcţia, pentru 60 de zile, pentru utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. El este acuzat că ar fi schimbat destinaţia unor bani împrumutaţi de la BERD pentru un contract de reabilitare a unor drumuri din oraş.
La rândul lor, primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly şi Domokos Szoke, au fost trimişi în judecată de DNA, în 2015, pentru abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi conflict de interese, respectiv abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit anchetatorilor, în calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia.
Fostul primar din Gheorgheni Mezei Janos a fost trimis în judecată de DNA Târgu Mureş, tot în 2015, pentru abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare. Potrivit DNA, în 2013, primarul Janos Mezei şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susţin că acest teren nu putea să fie vândut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC „Monturist” SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).