Obama şi Stoltenberg, mesaj comun pentru Donald Trump: „Izolarea nu este o opţiune“

0
48

Statele Unite trebuie să reziste tentaţiei izolaţionismului şi să acţioneze cu aliaţii lor pentru a apăra valorile comune, a afirmat sâmbătă preşedintele american, Barack Obama, într-un interviu acordat cotidianului grec Kathimerini înaintea ultimului său turneu în Europa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Cea mai bună şansă a noastră de progres este să rezistăm tentaţiei de a ne replia pe noi înşine şi, din contră, să relansăm valorile noastre comune şi să acţionăm împreună pentru a ne asigura că instituţiile noastre politice şi economice aduc securitatea şi prosperitatea pe care toţi le merită“, a declarat Barack Obama pentru publicaţia elenă.

Barack Obama, care începe marţi un turneu în Grecia şi Germania înaintea unei vizite în Peru, a adresat în acest interviu mai multe mesaje succesorului său ales, Donald Trump, ale cărui luări de poziţie izolaţioniste au stârnit numeroase temeri.

„Integrarea europeană este una dintre cele mai mari realizări politice şi economice a timpurilor moderne care aduce profit membrilor UE, Statelor Unite şi lumii întregi“, a afirmat preşedintele american.

„Europa este cel mai important partener economic al nostru“, a subliniat el, adăugând că interesele economice ale Statelor Unite sunt legate de o „Europă stabilă“ şi prosperă.

„Prosperitatea şi creşterea sunt favorizate de un mediu transparent, previzibil şi stabil în care statul de drept apără drepturile individuale şi aduce întreprinzătorilor locali încrederea de care au nevoie pentru a se dezvolta, iar companiilor internaţionale securitatea de care au nevoie pentru a investi“, a mai afirmat preşedintele american.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la rândul său în The Observer, versiunea de duminică a cotidianului britanic The Guardian, că „izolarea nu este o opţiune“, după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.

„Ne confruntăm cu cele mai mari provocări de securitate din ultima generaţie“, a scris Jens Stoltenberg, în contextul îngrijorărilor legate de poziţia noului preşedinte american faţă de NATO.

„Nu este momentul de a pune în discuţie parteneriatul dintre Europa şi Statele Unite“, a subliniat şi secretarul general al Alianţei.

Donald Trump a provocat îngrijorare în cursul campaniei electorale lăsând să se înţeleagă că Washingtonul ar putea să se gândească de două ori înainte de a veni în ajutorul unui aliat din NATO în pericol care nu a contribuit la cheltuielile comune.

O asemenea atitudine ar aduce în discuţie principiul apărării colective, aflat în centrul tratatului fondator al NATO.

Jens Stoltenberg a reamintit că singura dată când NATO a recurs la acest principiu – „un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor“ -, a fost la o zi după atentatele din 11 Septembrie 2001 din Statele Unite.

Peste o mie de soldaţi europeni desfăşuraţi în Afganistan „au plătit preţul supreme“ în această operaţiune care a fost „un răspuns direct“ la aceste atacuri, a semnalat el.

În opinia sa, NATO a permis „integrarea Europei“ şi sfârşitul Războiului Rece. „Liderii europeni au înţeles întotdeauna că izolarea nu reprezintă o opţiune“, a insistat Jens Stoltenberg.

Alianţa continuă să joace un rol cheie în lupta împotriva terorismului, a adăugat secretarul general.

El a recunoscut însă că liderii europeni trebuie să îşi majoreze contribuţiile financiare pe lângă NATO care numără 28 de ţări membre. Aceeaşi afirmaţie a fost făcută şi de Donald Trump în timpul campaniei sale.

În prezent, Statele Unite acoperă 70% din cheltuielile Alianţei Nord-Atlantice, notează AFP, potrivit Agerpres.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments