Lovitură la Palat! Sute de mii de euro, sifonate pe furiș în “Afacerea Polaris”

0
1463

@ De doi ani de zile, o firmă de pază încasează sute de mii de euro de la Complexul Muzeal Moldova @ Cvasianonima Polaris Security SRL câștigă an după an “licitațiile” de la Palatul Culturii, organizate “în dosul ușii”, pe furiș @ Polaris Security este controlată de Ștefan Stelian Coșniță, personaj care anterior a falimentat o altă firmă cu același profil, Den Security Solution

Mai ceva ca la Pentagon! Conducerea Complexului Muzeal Național Moldova Iași ține la secret un contract prin care a sifonat în ultimii ani sute de mii de euro către o firmă de pază.

Este vorba de contractul pentru asigurarea pazei la Palatul Culturii, dar și a altor obiective din județ, administrate de Complexul Muzeal. Conducerea instituției de cultură a jonglat cu legislația privind achizițiile publice și a pompat în conturile firmei Polaris Security, în ultimii doi ani, sute de mii de euro, evitând să organizeze o procedură transparentă de atribuire a contractului.

“A păpat” aproape 300.000 de euro de la Palatul Culturii

Aproximativ 130.000 de euro pe an plătește Complexul Muzeal Moldova, condus de managerul Lăcrămioara Stratulat, către firma Polaris Security pentru asigurarea pazei obiectivelor administrate de instituție. Deci, pentru anii 2015, 2016 și câteva luni din 2014, Polaris Security a adunat numai de la Complexul Muzeal Moldova aproape 300.000 de euro.

Istoria acestei afaceri începe în toamna anului 2014, când Complexul Muzeal Moldova a fost nevoit să rezilieze contractul cu firma IGS, care asigura paza obiectivelor. Decizia a venit ca urmare a problemelor cauzate de conflictele dintre asociați. În scurt timp, societatea a dispărut de pe piață.

GALERIE FOTO

Așa a apărut în peisaj firma Polaris Security, controlată de Ștefan Stelian Coșniță, cel care a condus și firma Den Security Solution, în prezent aflată în faliment.

Patronul Polaris: ”Adăscăliței era abonat la contracte publice”

Lui Coșniță, care abia îngropase o firmă de pază și cu o societate de același profil nou înființată, i-a pus Dumnezeu mâna în cap!

În toamna lui 2014, după cum susțin juriștii Complexului Muzeal Moldova, a fost publicat un anunț într-un ziar local prin care firmele interesate erau invitate să participe la o selecție de oferte.

“La acea procedură a participat Polaris și alte două firme, printre care și Nico Star, firma lui Adăscăliței. Din câte știu, în general, el era abonat la contracte publice. Dar, nu scrieți asta, că mi-l puneți în cap. Cealaltă nu îmi amintesc cum se numește…”, a declarat Ștefan Stelian Coșniță, patronul Polaris Security.

Pentru a respecta condițiile impuse în caietul de sarcini, firma Polaris Security s-a asociat cu SC Den Security Solution SRL, firmă controlată de același Coșniță, la acea vreme aflată în insolvență.

Câștigătorul, desemnat pe ascuns

Lipsa de transparență, dar și modul în care s-a desfășurat procedura de selecție face pe oricine să gândească că numele firmei câștigătoare nu a fost ales “pe bune”. Astfel, firmele participante au depus ofertele în plicuri închise, însă deschiderea acestora s-a făcut doar în prezența membrilor comisiei de adjudecare. Adică, nici unul dintre participanți nu a asistat la deschiderea plicurilor. Drept urmare, ofertele din plicuri puteau fi înlocuite.

Așa s-a ajuns ca oferta firmei Polaris Security să fie desemnată câștigătoare.

“Eu știu că a fost Curtea de Conturi și a verificat. Dacă erau probleme, ar fi fost semnalate și eu aș fi fost înștiințat”, a mai spus Coșniță, patronul Polaris Security.

O nouă procedură, același câștigător

După ce contractul a expirat, a fost necesară o nouă procedură pentru alegerea firmei de pază. Aceeași lipsă de transparență, același câștigător: Polaris Security!

Deși este vorba de un contract cu o valoare ridicată, aproximativ 6 miliarde de lei vechi, șefii de la Palatul Culturii au decis să nu organizeze o procedură transparentă, să nu anunțe alte firme de pază, ori să publice vreun anunț de intenție. Au decis să încredințeze contractul aceluiași Coșniță.

“La atribuirea contractului un rol determinant l-a avut și tariful practicat de 7,2 lei/oră/agent fără TVA, pentru pază armată, tariful cel mai mic rezultat în urma studiului de piață efectuat prin accesarea catalogului SEAP pentru servicii de pază”, se arată într-un răspuns semnat de Lăcărmioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova.

Celelalte firme au fost alungate

Decizia managerului Lăcrămioara Stratulat de a nu organiza o procedură de selecție de oferte transparentă trădează un interes ascuns. Mai multe firme de pază au notificat administrația Complexului Muzeal Moldova, încă din 2015, că sunt interesate să participe la o selecție de oferte pentru contractul de 130.000 de euro. Acestea au fost însă informate că nu va fi organizată nici o licitație sau altfel de procedură, deoarece paza obiectivelor va fi preluată de Jandarmerie. Acest lucru nu s-a întâmplat, contractul fiind încredințat direct către Polaris Security.

Contractul cu Polaris, “Top Secret”

Conducerea Complexului Muzeal Moldova încearcă să țină ascuns contractul pe care l-a încheiat cu firma Polaris Security, refuzând să răspundă la solicitările legal întemeiate ale 7Est. La o adresă oficială, formulată în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, instituția care administrează patrimoniul cultural a oferit un răspuns “în doi peri”, opac, pe jumătate de pagină.

“Nu putem să vă dăm mai mult, decât dacă este de acord doamna manager și cei de la firma de pază”, a spus Marilena Bulancea, jurist în cadrul compartimentului de achiziții publice din cadrul Complexului Muzeal.

Tudor LEAHU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments