Manfred Weber, în vârstă de 44 de ani şi provenit din Uniunea Creştin-Socială (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel, a fost de altfel singurul candidat, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Dintre cei 751 de eurodeputaţi ai PE, 221 fac parte din grupul PPE, al doilea grup ca mărime din Legislativul european fiind cel al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni (S&D), cu 191 de membri.
În urma acordului convenit între PPE şi S&D după alegerile europarlamentare din anul 2014, germanul Martin Schulz, membru al S&D, a preluat preşedinţia Parlamentului European, înţelegerea fiind ca după doi ani şi jumătate să cedeze acest post unui membru al grupului popular.
Dar Schulz a sugerat recent că doreşte să conducă mai departe Legislativul european, el primind şi un sprijin neaşteptat din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, deşi acesta din urmă este provenit din PPE. Totuşi, de câteva săptămâni se vorbeşte şi despre posibilitatea ca Schulz să devină ministru de Externe în guvernul de la Berlin.
„Grupul PPE are un acord clar cu socialiştii, semnat de Martin Schulz“, a insistat miercuri Weber, el apreciind că PPE „are dreptul şi chiar obligaţia să desemneze un candidat la preşedinţia Parlamentului“ European pentru a prelua în ianuarie conducerea acestuia.
Dacă socialiştii nu respectă acordul de alternanţă, „va fi o reglare de conturi ca în OK Corral“, numele unui western american, a avertizat el în continuare.
În prezent patru eurodeputaţi din PPE se află pe lista posibililor succesori ai lui Schulz la conducerea Legislativului de la Strasbourg, respectiv francezul Alain Lamassoure, irlandeza Mairead McGuinness, italianul Antonio Tajani şi slovenul Alojz Peterlé.