Administraţia Trump, în chinurile facerii

0
68

Toate întâlnirile lui Trump şi negocierile în vederea formării noii
administraţii se desfăşoară departe de ochii lumii, în Turnul Trump,
unde jurnaliştii sunt obligaţi să stea în hol şi să urmărească atent
ascensoarele.

Echipa preşedintelui republican a anunţat miercuri seara că sesiuni de
informare ale presei vor avea loc zilnic, dimineaţa, şi că va fi
prezentată o listă a persoanelor cu care Trump s-a întâlnit peste zi.

Însă niciun anunţ oficial nu a fost făcut cu privire la numiri în posturi din administraţie.

Zvonuri circulă abundent cu privire la posturi-cheie în viitoarea administraţie.

Fostul rival în alegerile primare, senatorul conservator Ted Cruz, l-a
vizitat pe Trump şi ar putea să fie promovat secretar al Justiţiei,
potrivit Bloomberg.

Lumea aşteaptă, de asemenea, numirea şefului diplomaţiei. Fostul primar
al New Yorkului Rudy Giuliani, neoconservatorul John Bolton sau
senatorul Bob Corker, preşedintele Comisiei de Politică Externă, sunt
numele cele mai vehiculate.

Negocierile se poartă „cu cuţitele trase“, scrie CNN, potrivit news.ro, care evocă ocazia unor revanşe.

„Selectarea (membrilor) administraţiei mele şi altor posturi este foarte organizată. Sunt singurul care-i cunoaşte pe finalişti“, a dat asigurări, însă, Donald Trump, marţi seara, pe Twitter, încercând să disipeze impresia de improvizaţie care-i înconjoară echipa de tranziţie, în urma unei noi zile de întâlniri în Turnul Trump din New York.

Miliardarul republican s-a simţit de asemenea obligat să răspundă – prin trei mesaje pe Twitter – ziarului New York Times (NYT), care a scris în ediţia de miercuri că liderii străini întâmpină dificultăţi în a ajunge la viitorul preşedinte al Statelor Unite, că au avut loc apeluri telefonice improvizate şi că Donald Trump nu consultă nicio notă diplomatică pentru a se pregăti.

„Articolul eşuat din New York Times despre tranziţie este în întregime fals. Ea decurge fără probleme. De asemenea, am vorbit cu numeroşi lideri străini“, a răspuns Trump.

Pentru a-i întări spusele, echipa sa a publicat o listă cu 30 de lideri străini cu care Trump şi vicepreşedintele său Mike Pence au discutat.

Potrivit listei, Donald Trump şi Mike Pence au dialogat, între alţii, cu preşedinţii Rusiei, Chinei, Turciei, Coreei de Sud, Franţei şi Egiptului. De asemenea, ei au vorbit cu premierii Indiei, Canadei, Australiei, Israelului şi Noii Zeelande. Trump şi Pence au vorbit totodată, în ultimele zile, cu diferiţi conducători europeni precum, premierul britanic, cancelarul german, prim-miniştrii italian, danez sau irlandez. Lista difuzată de echipa lui Trump include şi conversaţii cu regii Arabiei Saudite şi Iordaniei şi cu liderii Qatarului şi Emiratelor Arabe Unite. Preşedinţii din Mexic, Columbia şi Argentina sunt singurii conducători latinoamericani care apar în listă, în care nu se specifică dacă discuţiile au fost cu Trump sau cu vicepreşedintele său.

În acest context, premierul japonez Shinzo Abe va fi primul lider din lume ce îl va întâlni pe preşedintele ales Donald Trump, notează news.ro.

Abe urmează să fie primit de miliardarul republican la Turnul Trump joi seara.

„Este o onoare pentru mine să mă întâlnesc cu preşedintele ales Trump înaintea altor lideri din lume“, a declarat Abe pentru presă. „Aş vrea să discut cu preşedintele Trump despre visele noastre de viitor“, a adăugat el.

Bill de Blasio vrea să-i protejeze pe imigranţi

Primarul democrat al New Yorkului Bill de Blasio s-a dus la rândul său la Turnul Trump, unde s-a întâlnit cu preşedintele ales şi l-a avertizat că va face „totul pentru a-i proteja“ pe imigranţi. Trump a promis să expulzeze milioane de imigranţi clandestini.

„New York este oraşul imigranţilor“, a subliniat de Blasio la ieşirea din Turnul Trump.

„I-am spus că suntem îngrijoraţi, că noi vrem să le arătăm tuturor newyorkezilor, inclusiv musulmanilor, că sunt bineveniţi“, a subliniat el.

Bill de Blasio, în faţa Turnului Trump FOTO AFP

Critici la adresa unor apropiaţi ai lui Trump

Donald Trump i-a numit deja pe doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, viitorul secretar al Casei Albe, Reince Priebus, şi pe consilierul de rang înalt însărcinat cu strategia, Steve Bannon, patronul site-ului de extremă dreapta Breitbart, atât de controversat încât democraţii i-au cerut deja demisia.

Nimic nu-l obligă pe noul preşedinte, care va prelua funcţia la 20 ianuarie, să dezvăluie imediat care sunt cei 15 secretari ai săi.

În 2008, Barack Obama a anunţat pe cine a ales ca secretar de Stat abia la 1 decembrie. Era vorba despre Hillary Clinton.

Cel puţin 169 de aleşi democraţi din cadrul Camerei Reprezentanţilor au semnat o scrisoare prin care îi cer lui Donald Trump să renunţe la Bannon, a cărui numire „ne subminează în mod direct capacitatea de a ne uni ţara“.

„Numirea de către preşedintele ales Trump a unei persoane rasiste ca Bannon într-un post de conducere este total inacceptabilă“, a subliniat senatorul Bernie Sanders, înfrânt în alegerile primare democrate de Hillary Clinton.

Joe Biden, încrezător că „totul va fi pe mâini bune“

În pofida tuturor necunoscutelor, vicepreşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Joseph Biden, s-a arătat încrezător miercuri că „totul va fi pe mâini bune“ în prima zi a noii administraţii.

El şi-a exprimat această părere după ce, împreună cu soţia sa, Jill, i-a primit la reşedinţa de la Observatorul Naval din Washington pe vicepreşedintele ales, Mike Pence, şi soţia sa, Karen.

Potrivit biroului vicepreşedintelui, familia Biden a oferit un prânz invitaţilor săi şi le-a făcut un tur al reşedinţei.

La finalul întâlnirii, Biden le-a spus jurnaliştilor că întâlnirea a fost „foarte, foarte bună“, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Nicio administraţie nu este gata în prima zi. Noi nu eram gata în prima zi. Dar sunt sigur că, în prima zi, totul va fi pe mâini bune şi ei vor avea capacitatea să se ocupe de tot“, a comentat Biden, când a fost întrebat dacă noua administraţie va fi pregătită din primul moment să funcţioneze.

Donald Trump va fi învestit al 45-lea preşedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie 2017.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments