Sentinţă definitivă de conflict de interese pentru Vasile Astărăstoae. ANI va solicita revocarea lui din fruntea Colegiului Medicilor şi a UMF Iaşi

0
141
Vasile Astărăstoae va fi obligat să-şi dea demisia din toate funcţiile publice

Vasile Astărăstoae va fi obligat să-şi dea demisia din toate funcţiile publice

Medicul Vasile Astărăstoae a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru incompatibilitate, iar inspectorii de Integritate cer revocarea acestuia din fruntea Colegiului Medicilor şi a Universităţii de Medicină din Iaşi, scrie Adevărul.

Inspectorii ANI au constatat că Vasile Astărăstoae s-a angajat pe sine şi pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de instituţiile pe care le conduce, mai arată Adevărul.

 

Valoarea serviciilor prestate de cei doi conform acestor contracte este de aproximativ 50.000 de euro, bani ce vor trebui returnaţi în urmă deciziei de vineri. La acel moment, Vasile Astărăstoae cumula patru funcţii publice, pe lângă poziţia de profesor universitar. În urmă deciziei definitive a Înaltei Curţi, Astărăstoae va fi obligat să demisioneze din toate funcţiile publice pe care le deţine şi nu va mai putea ocupa nicio funcţie timp de trei ani.

 

Colegiul Medicilor din România, condus de 8 ani de Vasile Astărăstoae, nu a avut până în prezent nicio poziţie de delimitare faţă de cazurile de corupţie din sistemul medical, cele mai recente implicând medici care falsificau reţete ale bolnavilor de cancer. Rugat să comenteze despre astfel de cazuri de corupţie în calitatea să de preşedinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae a comparat de mai multe ori situaţia cu cea prigoanei împotriva medicilor declanşată de Stalin.

 

Vasile Astărăstoae a semnat din poziţia de rector UMF Iaşi şi director al Institutului de Medicină Legală din Iaşi 10 contracte de muncă în care se angaja pe sine şi pe fiica sa, Daniela Astarastoae. Valoarea serviciilor prestate de cei doi conform acestor contracte este de aproximativ 50.000 de Euro, bani ce vor trebui returnaţi în urma deciziei ICCJ. Din echipa proiectului mai făcea parte şi dr. Dragoş Pieptu, prorector la aceeaşi universitate. Dragoş Pieptu este cel care, în urmă cu trei ani, a început să-i înjure obscen pe jurnalişti atunci când i s-au solicitat lămuriri cu privire la acuzaţiile aduse.

Conform ultimelor declaraţii de avere disponibile, Vasile Astărăstoae a câştigat de-a lungul anului 2012 un salariu lunar de 7300 Euro. Secţiunea dedicată declaraţiilor de avere de pe site-ul UMF Iaşi nu este actualizata conform cerinţelor legale.

 

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments