Duminică, François Fillon se va confrunta în turul al doilea al alegerilor primare ale dreptei franceze cu un alt fost prim-ministru – Alain Juppé, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy fiind eliminat în primul tur, desfăşurat pe 20 noiembrie.
Potrivit cotidianului economic rus „Vedomosti“, Fillon este un „candidat prorus“, cu un program de politică externă „mai echilibrat“ decât rivalul său Alain Juppé, „un atlantist sub anumite condiţii“.
La rândul său, postul de televiziune Rossia 24 vorbeşte despre un „nou seism politic“, după victoria lui Donald Trump în SUA, amintind că Fillon, „binevoitor faţă de Rusia“, s-a întâlnit cu Vladimir Putin pe când era în funcţie „de două sau trei ori pe an, îl cunoaşte bine şi chiar îi spune pe numele mic“.
Şi cotidianul online Gazeta.ru vede un „remake francez al lui Donald Trump“, notând că o victorie a lui François Fillon la scrutinul de anul viitor „ar conveni Moscovei“.
Cotidianul anterior citat subliniază totuşi că Nicolas Sarkozy era considerat „candidatul cel mai practic pentru Kremlin“, după ce îşi anunţase public intenţia de a restabili relaţii bune cu Moscova, dacă ar fi fost reales.
„Pentru viitoarele alegeri, Rusia nu îşi pune toate ouăle într-un singur coş şi întreţine în mod inteligent contacte în paralel cu principala concurentă a Republicanilor, Marine Le Pen“, considerată tot o apropiată a Moscovei, aminteşte acelaşi cotidian.
Performanţa „prietenului François“ este salutată şi de revista „Expert“, care observă că „o tendinţă extrem de benefică pentru Rusia este pe cale să se formeze“: apariţia unei generaţii de lideri mai „binevoitori“ faţă de Moscova şi capabili să „creeze o breşă în poziţia comună a Occidentului“ cu privire la Rusia.
În acest timp, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale ruse, Dimitri Peskov, a declarat marţi dimineaţă că preşedintele Vladimir Putin are „relaţii bune“ cu prezidenţiabilul dreptei franceze François Fillon, notează Reuters. Totodată, Peskov a declarat că Moscova monitorizează primarele din Franţa.
În favoarea unui „şoc liberal“ în economie
Favorit să devină candidatul dreptei la scrutinul prezidenţial din 2017, fostul premier François Fillon propune un „şoc liberal“ în economie, sprijin pentru familiile tradiţionale şi o politică externă prorusă, a notat cotidianul „Le Monde“.
Fillon s-a angajat că, dacă va fi ales preşedinte în mai 2017, va pune în aplicare un program de economii de 110 miliarde de euro în finanţele publice. O treime din reducerea de cheltuieli ar urma să se facă pe seama bugetului de stat, 20% de la colectivităţile locale, iar restul de la bugetul asigurărilor sociale.
Pentru a realiza aceste economii, François Fillon promite desfiinţarea a 500.000 de posturi bugetare, ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani în 2022, armonizarea regimurilor de pensionare, impunerea programului de lucru de 39 de ore în sistemul bugetar.
Pentru relansarea economiei în pofida acestor reduceri drastice, Fillon promite injectarea a 40 de miliarde de euro pentru reducerea poverii fiscale asupra întreprinderilor şi scăderea impozitului pentru acestea la 25%, totul finanţat printr-o creştere cu două puncte a TVA, notează agerpres.ro. Conform programului său, companiile vor putea negocia timpul de lucru în limita maximă a 48 de ore pe săptămână, iar „monopolul“ sindical va fi eliminat.
Totodată, François Fillon promite reducerea şomajului sub 7% în cinci ani şi transformarea Franţei în prima economie europeană în zece ani.
În chestiunile sociale, el doreşte interzicerea adopţiilor „depline“ de către cuplurile de acelaşi sex, iar reproducerea asistată medical ar urma să fie „rezervată cuplurilor heterosexuale a căror infertilitate a fost diagnosticată“.
„Vreau să răspund îngrijorărilor clasei mijlocii şi să fac din familie unul din soclurile solidarităţii noastre“, a declarat Fillon în cadrul unui miting de campanie. În materie de educaţie, marele său proiect este „rescrierea programelor de istorie în ideea de a le concepe drept o naraţiune naţională“, care să le redea copiilor „încrederea în patria noastră“.
„Europa trebuie să fie un instrument, nu o religie“
În ceea ce priveşte politica externă, François Fillon se prevalează de prietenia preşedintelui rus Vladimir Putin, legată pe vremea când ambii erau premieri ai statelor lor.
Din 2012, el s-a întâlnit de mai multe ori cu liderul rus. În fiecare dintre interviurile date, Fillon insistă ca ruşii să nu fie consideraţi singurii „turbulenţi“ în Ucraina şi militează pentru o coaliţie cu Moscova şi Teheran pentru combaterea organizaţiei jihadiste Statul Islamic în Siria, chiar cu preţul unei alianţe temporare cu preşedintele Bashar al-Assad.
Cât priveşte Uniunea Europeană, fostul premier nu şi-a ascuns niciodată ataşamentul faţă de o „Europă a naţiunilor“ respectuoasă faţă de „suveranitatea Franţei“.
„Europa trebuie să fie un instrument, nu o religie“, explică fostul premier francez în programul său.
Tot el propune un „Schengen al justiţiei“ care ar permite expulzarea sistematică din spaţiul Schengen a oricărei persoane găsite vinovate de o infracţiune sau un delict.
Nu în ultimul rând, Fillon propune crearea în zona euro a unui „directorat“ politic, format din şefii de guvern şi prezidat de unul dintre aceştia.