Se vor accepta la plata cardurile emise sub sigla Visa, Mastercard sau echivalent, indiferent de tara in care aceste instrumente au fost emise.
La licitatia despre care HotNews.ro a scris aici, in afara de cele trei banci mentionate mai sus, a mai participat si Raiffesien Bank, insa oferta acestei banci nu a fost declarata admisibila de catre ANAF, arata datele din SEAP.
Valoarea totala finala a acordului cadru semnat de ANAF cu cele trei banci este de 1.871.787 lei fara TVA.
Alte detalii despre acest contract licitat de ANAF:
- ‘Ofertantul va deschide, la solicitarea si pe numele Autoritatii contractante un cont colector unic, denominat in lei, la nivelul caruia se vor incasa sumele aferente tranzactiilor (autorizate) efectuate in Sistemul National Electronic de Plati (SNEP – n.a Ghiseul.ro) utilizand standardul de securitate 3D-Secure’. Sumele astfel incasate vor fi transferate integral in contul Autoritatii Contractante deschis la Trezoreria Operativa Centrala, fiind interzisa retinerea de sume sau diminuarea valorii acestora catre institutia de credit acceptatoare, indiferent de motiv. (..)”, se arata in Caietul de sarcini (vezi documentul atasat).
Alte detalii din caietul de sarcini:
Ofertantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie inregistrat in platforma de tranzactionare a SNEP (n.a Ghiseul.ro) la momentul depunerii ofertei, ofertantul fiind obligat sa prezinte copie certificata conform cu originalul dupa conventia incheiata intre acesta si operatorul SNEP (n.a Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei – AADR).
- sa fie certificat 3D Secure in vederea acceptarii online a platilor cu cardul;
- sa fie autorizat de BNR
Ofertantul se va obliga sa instruiasca gratuit personalul din cadrul Autoritatii Contractante, astfel incat sa fie evitate riscurile si neconformitatile in ceea ce priveste decontarea sumelor incasate prin intermediul SNEP.
Buget
Comisionul pe tranzactiile efectuate in sistem online se stabileste procentual la valoarea tranzactiei fara a depasi limitele maxime stabilite prin Ordinul comun nr. 168/14/95/2011 sau orice alt act normativ care va reglementa aceasta situatie, respectiv limita de 2% din valoarea tranzactiei si nu va fi mai mare de 30 RON/tranzactie in situatia in care, prin aplicarea cotei de 2% rezulta o suma mai mare de 30 lei.
Comisionul de tranzactionare se va aplica doar tranzactiilor autorizate, si nu va fi aplicat pentru tranzactiile refuzate sau anulate din orice motive.
Comisionul pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP se va percepe o singura data, la inregistrarea Autoritatii Contractante in SNEP si nu va depasi echivalentul in lei a 300 de euro sau orice alt nivel care se va stabili prin acte normative de modificare calculat la cursul de schimb comunicat de BNR, valabil in ziua platii.
Singurul alt tip de comision ofertat si acceptat va fi, in afara celui mentionat mai sus, cel aferent transferurilor efectuate de institutiile de credit acceptatoare de plati electronice, iar nivelul acestuia nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare in relatia cu alte institutii de credit.
Ofertantul nu va solicita Autoritatii Contractante constituirea niciunui fel de garantii si nu va solicita Autoritatii Contractante alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante, update sau upgrade etc cu exceptia comisionului pe tranzactie.
Din datele existente la nivelul Autoritatii Contractante a rezultat ca:
- valoarea platilor sub pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de 2,574,929,179.63 (n.a lei).
- numarul de plati peste pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de aproximativ 68.526.
Sumele mentionate anterior reprezinta incasarile pentru toate tipurile de taxe si impozite cuvenite bugetului general consolidat, iar prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice se vor stabili tipurile de creante care vor putea fi platite online prin intermediul SNEP.
Anuntul ANAF publicat in SEAP implica incheierea unui acord-cadru cu maxim 3 agenti economici, durata acestui acord cadru fiind de 32 de luni. Contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei. In executarea acordului-cadru, contractele se vor atribui anual; valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent este de 584.416,20 lei fara TVA.
Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23.08.2016. Data limita de evaluare a ofertelor este 19.09.2016. Contractul este finantat din fonduri bugetare.
- Cum a ajuns ANAF sa ia decizia de a se interconecta la Ghiseul.ro, o platforma de plati online a amenzilor, taxelor si impozitelor locale
In luna martie din acest an, Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, a facut in exclusivitate pentru HotNews.ro dezvaluiri incredibile privind tergiversarea procesului de inrolare in Ghiseul.ro a ANAF.
Aceasta in conditiile in care Ministerul de Finante, condus de Anca Dragu, anunta in februarie 2016 ca vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.
Potrivit declaratiilor facute de APERO in martie 2016, ‘platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.
In replica la aceste dezvaluiri, Ministerul de Finante a precizat ca: „Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri”.