Cele şapte promisiuni asupra cărora Trump a revenit deja

0
55

Într-un interviu acordat marţi publicaţiei The New York Times (NYT), preşedintele ales al Statelor Unite Donald Trump s-a distanţat din nou de candidatul antisistem din campanie, notează 20minutes.fr.

Hillary Clinton nu va fi anchetată pentru serverul privat de e-mail şi nici pentru fundaţia sa

Fapt nemaiîntâlnit în istoria alegerilor americane, Donald Trump a ameninţat-o pe fosta sa contracandidată la Casa Albă Hillary Clinton că o va trimite la închisoare după ce se va instala în Biroul Oval. Marţi, preşedintele ales al Statelor Unite a dat de înţeles că a renunţat la sloganul „Închide-o!“, iniţial prin intermediul fostei sale şefe de campanie Kellyanne Conway, apoi în interviul pentru NYT.

„Aş tinde mai degrabă să spun să «mergem înainte»“, pentru că deschiderea unei anchete împotriva lui Hillary Clinton „ar diviza enorm ţara“, a declarat Trump. „Nu vreau să fac rău (familiei, n. red.) Clinton“, a adăugat el.

Hillary Clinton a fost adesea atacată în campanie pentru folosirea unui server privat de e-mail pe vremea când era secretar de Stat, fapt ce ar fi pus în pericol securitatea Statelor Unite, dar şi pentru sursele obscure de finanţare a fundaţiei sale.

Tortura nu va fi restabilită

Candidatul la preşedinţie Donald Trump pleda pentru restabilirea practicii de simulare a înecului în cadrul luptei împotriva terorismului. Ajuns preşedinte ales, excentricul miliardar newyorkez şi-a schimbat poziţia asupra acestui subiect. Potrivit lui, cel care l-a făcut să ia în considerare alte opţiuni este generalul în retragere James Mattis, cel mai probabil viitorul şef al Pentagonului.

„Daţi-mi un pachet de ţigări şi două beri şi voi scoate mult mai multe (informaţii, n. red.)“, i-a spus Mattis lui Trump, care s-a declarat „foarte impresionat“ de această metodă de obţinere a cooperării unui suspect de terorism.

Barack Obama a devenit un tip plăcut

În timpul campaniei, Barack Obama a fost descris de către Donald Trump ca fiind „cel mai prost preşedinte din istoria“ Statelor Unite. Acum, republicanul îl vede cu alţi ochi pe democratul care îi va ceda Biroul Oval la 20 ianuarie 2017. „Îmi place mult Barack Obama“, a declarat Trump, apreciind că cel pe care îl va succeda „face tot ce stă în puterea sa pentru a ajuta ţara în această perioadă de tranziţie“.

„Deschis“ asupra Acordului de la Paris pe tema climei

Încălzirea globală este o „farsă inventată de China“, a acuzat Trump înainte de 8 noiembrie. La două săptămâni de la ziua desfăşurării alegerile prezidenţiale în Statele Unite, magnatul în domeniul imobiliar recunoaşte că „există o legătură (între activitatea umană şi schimbările climatice, n. red.), există ceva, dar depinde în ce măsură“. Întrebat dacă administraţia sa va renunţa la Acordul de la Paris pe tema climei, Donald Trump s-a declarat „deschis“ asupra acestuia. „Mă uit la el foarte atent. Rămân deschis pe această temă“, a subliniat el.

Unele puncte din „Obamacare“ vor fi păstrate

Trump a declarat război reformei în domeniul sănătăţii „Obamacare“, dar şi-a moderat între timp atitudinea beligerantă. Unele puncte, precum protejarea asiguraţilor asupra condiţiilor preexistente şi limita de 26 de ani pentru a fi asigurat de părinţi, vor fi menţinute, a precizat republicanul.

O grupare de extrema dreaptă, dezavuată şi condamnată

Deşi candida la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump nu se ferea să promoveze pe Twitter mesaje postate de o mişcare ce militează pentru supremaţia albilor. Marţi, preşedintele ales american a ţinut să se distanţeze de Richard Spencer, un lider al mişcării ultranaţionaliste a dreptei alternative care a sărbătorit rezultatele alegerilor din 8 noiembrie prin saluturi naziste. „Lăudat fie Trump, lăudat fie poporul nostru, lăudată fie victoria!“, a strigat Spencer sâmbătă, la Washington DC.

„Îi dezavuez, îi condamn“, a reacţionat Trump pentru NYT.

Zidul antimigranţi va fi „un gard“ pe anumite porţiuni

„Frumosul şi marele zid“ de la graniţa cu Mexicul ar urma să fie mai modest decât era anunţat în campanie. În primul interviu de la aflarea veştii că va fi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, acordat CBS, Trump a sugerat că „va fi suficient şi un gard pe anumite porţiuni“. Totodată, el a revizuit în scădere numărul imigranţilor ilegali care ar urma să fie expulzaţi din Statele Unite, ajungând de la 11 milioane la „2 sau 3 milioane de infractori“.

Necunoscute asupra politicii externe a administraţiei Trump

Politica diplomatică a lui Donald Trump rămâne însă învăluită în mister, în momentul în care mai multe nume sunt vehiculate pentru postul de secretar de Stat, între care cele ale fostului ambasador al Statelor Unite la ONU John Bolton, fostului primar al New Yorkului Rudolph Giuliani, guvernatoarei statului Carolina de Nord Nikki Haley, fostului director al CIA David Petraeus, fostului guvernator al statului Massachusetts şi candidat la alegerile prezindenţiale din 2012, republicanul Mitt Romney.

Chestionat asupra războiului din Siria, unde regimul de la Damasc bombardează intensiv partea de est a oraşului Alep, Donald Trump s-a limitat doar să spună că are „o perspectivă diferită pentru toată lumea“.

El s-a arătat de asemenea interesat de criza diplomatică israeliano-palestiniană, afirmând că visează că va fi „cel care va face pace“.

El a sugerat că soţul fiicei sale Ivanka, Jared Kushner, un om de afaceri şi consilier apropiat, ar putea juca un rol în eventuale discuţii de pace. 

Referindu-se la viitorul relaţiilor ruso-americane, Trump s-a declarat împotriva folosirii termenului „relansare“.

„Aş vrea să nu folosesc acest termen, după tot ce s-a întâmplat“, a declarat el, fără a menţiona ce anume s-a întâmplat.

Donald Trump a recunoscut că a discutat la telefon pe 14 noiembrie cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar nu a dezvăluit conţinutul exact al conversaţiei.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments