Credem ca intreaga Lege 150/2016 trebuie revizuita cat mai repede pentru ca, asa cum am anticipat, nu a adus nimic bun nimanui si, pe langa riscul de infringement si aparitia altor vulnerabilitati legale, a produs si masive bulversari in piata. AMRCR este gata sa colaboreze cu institutiile statului si cu organizatiile profesionale pentru elaborarea unei legi corecte in domeniul comercializarii produselor alimentare, in beneficiul general al operatorilor economici, avand ca obiective sustinerea si promovarea producatorilor locali si a produselor romanesti, in conditiile economiei libere de piata si, mai ales, in folosul consumatorilor, mai spune Badescu.
Reamintim ca , potrivit ministrului Irimescu, reprezentantii hipermarketurilor s-ar fi plans la Comisia Europeana, iar Comisia a atentionat Ministerul Agriculturii ca ne-ar putea sanctiona cu infringementul pentru legea care-i obliga pe retaileri sa vanda 51% produse locale. „Am primit un document care este confidential, este doar intre autoritati, transmis de la Comisie la minister, dar informatia este corecta, asa este: suntem atentionati ca ar putea urma un infringement din cauza Legii 51%, a spus Achim Irimescu. „Ei (n.r. – retailerii) s-au plans la Comisie, apoi Comisia ne-a solicitat cateva informatii, iar dupa ce le-am transmis acele informatii a venit aceasta instiintare, cu o posibila sanctiune”, a precizat ministrul Agriculturii, pentru Mediafax.
Potrivit acestuia, Romania ar avea doua solutii pentru evitarea sanctiunii: reducerea cotei de 51% sau demonstratia ca producatorii din UE nu vor fi discriminati. „Prima solutie ar fi renuntarea la procentajul de 51%, lucru pe care il poate face doar Parlamentul, Legea fiind deja adoptata, iar a doua solutie ar fi sa-i convingem pe reprezentantii Comisiei Europene, sa le demonstram ca prin aceasta lege nu-i discriminam pe producatorii din Uniunea Europeana”, a explicat ministrul Agriculturii.
Potrivit Legii 150/2016, comerciantii de produse alimentare au obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare. Proiectul legii a fost aprobat la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Legea urmeaza sa intre in vigoare la inceputul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie sa emita pana atunci normele metodologice de aplicare.
Un raport al Transparency International arata anul trecut ca marile magazine au unul dintre cele mai influente grupuri de lobby de la Bruxelles, iar Comisia Europeana a fost sensibila la schimbarile legislative care influenteaza hipermarketurile. Cel mai recent exemplu este cel al Slovaciei, fata de care a fost demarata procedura de infringement dupa ce marile magazine din aceasta tara au fost obligate sa publice detalii despre ponderea produselor locale in cifra lor de afaceri. In Slovacia a fost vorba doar de publicarea unor informatii, dar in Romania marile magazine vor fi obligate sa cumpere de pe asa-numitul lant scurt de aprovizionare 51% dintre alimentele pe care le au la vanzare. Formularea de lant scurt a aparut in textul de lege tocmai pentru a nu aparea probleme de interpretare la Comisia Europeama.
Marile lanturi comerciale contesta chiar si asa noua lege si avertizeaza ca, daca nu vor reusi sa aduca in rafturi suficiente alimente romanesti, vor fi fortate sa isi inchida magazinele.