Luni, 21 noiembrie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a avut loc dezbaterea publică privind propunerea de elaborare a planului de calitate a aerului în Municipiul Iaşi. Persoanele interesate au putut transmite în scris comentarii, întrebări și opinii privind propunerea amintită, la sediul Primăriei Municipiul Iaşi și la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, până la data de 18 noiembrie.
Planul a fost prezentat de către reprezentanții SC Enviro Ecosmart SRL, care au propus o serie de măsuri menite a îmbunătăţi mediul ambiant în oraş. Dintre acestea se detaşează cele privind conştientizarea populaţiei asupra nivelului real al calităţii aerului și implicaţiilor asupra sănătăţii umane, prin organizarea de campanii care să pună în valoare rolul esenţial al cetăţenilor în gestionarea fenomenului de poluare la nivel urban. Astfel, la nivel de acţiune, se propune elaborarea unei reţele integrate de monitorizare a condiţiilor meteorologice la nivelul zonei metropolitane, dar şi alocarea unui număr verde sau crearea unei aplicaţii mobile la care se pot face sesizări privind nerespectarea regulilor de bune practici.
Un al doilea segment de măsuri priveşte modernizarea transportului urban, atât a celui în comun, cât şi al instituţiilor, precum şi înlocuirea parcului de autovehicule personale cu emisii ridicate de noxe. De asemenea, se va avea în vedere reorganizarea circulaţiei la nivelul reţelei pentru descongestionarea traficului, dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă prin amenajarea variantelor de ocolire Nord, Nord – Vest şi Sud – Est.
O altă categorie de măsuri priveşte gestionarea traficului, prin realizarea setului de obiective cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, extinderea liniei de tramvai în zona de Vest a municipiului Iaşi și extinderea infrastructurii de tramvai în Nordul cartierului Nicolina. În ceea ce priveşte măsurile asupra căilor de rulare şi a infrastructurii de transport, se propune realizarea unei legături între zona ERA-– centura uşoară Sud – DC 27, reabilitarea liniei de tramvai Iaşi – Dancu, modernizarea liniei de tramvai pe bd. Ţuţora (porţiunea cuprinsă între Podu Roş şi bd. Primăverii).
Importante sunt şi măsurile care vizează extinderea arealului cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti în zona centrală a Iaşului, precum şi a accesului pietonal şi cu bicicleta către zona de agrement Ciric. În privinţa spaţiilor verzi, se pun în discuţie amenajarea şi reabilitarea mai multor parcuri din oraş și extinderea zonelor verzi.