Deshidratarea vă poate pune viaţa în pericol. Ce este tromboza venoasă profundă

0
205

 

Cum se bea corect apă? Nu e atât de simplu pe cât vă imaginaţi. Totuşi, cu reguli minime, veţi reuşi să vă hidrataţi eficient.

Deşi afecţiunile venelor nu pun viaţa în pericol, nu trebuie neglijate. Există o singură situaţie gravă, generată de deshidratare. Extrem de afectate sunt persoanele care consumă cantităţi masive de cafea.

Simplu de parcă ai bea un pahar cu apă. Aţi auzit această afirmaţie? Nu e tocmai adevărată. În realitate, hidratarea e un proces mult mai complex.

Apă trebuie să fie la temperatura camerei, ca să nu limiteze capacitatea de apărare a gâtului. Trebuie să aibă un PH mai mare de 7,2, ca să vă alcalinizeze uşor.

Se bea lent, cu înghiţituri mici. Şi întotdeauna între mese. Băută imediat după ingestia alimentelor, diluează sucurile gastrice, situaţie deloc recomandată.

În cazul copiilor mici, procentul de apă din corp depăşeşte 80%. În cazul adulţilor, 60% din greutatea corporală e dată de apă.

O pierdeţi prin transpiraţie, urină, prin respiraţie şi prin lacrimi. O redobândiţi doar cu apă plată sau ceaiuri fără zahăr. Nu orice băutură hidratează. Spre exemplu, cafeaua chiar… deshidratează. Acelaşi fenomen se întâmplă şi în cazul băuturilor alcoolice. „Ele amplifica diureza şi de fapt fac să se piardă apa amplificând diureza”, a explicat medicul nutriţionist Andreea Dragomirescu.

Diureza este procesul prin care se produce şi se elimină urina. După ce consumaţi o cafea, beţi, aşadar, şi un pahar cu apă.

Deshidratarea afectează fiecare celulă din corp şi, în primul rând, aşa-numitul mediu intern, adică sângele şi limfa.

„În mond normal, sângele e un fluid şi trebuie există acest echilibru între starea lui fluidă şi tendinda de a se coagula şi de a tromboza”, a spus dr. Sorin Baila, şef secţie chirurgie vasculară.

Fără apă, sângele devine vâscos – situaţie periculoasă. Poate apărea astfel aşa numita tromboza venoasă profundă, care va pune în pericol viaţa.

„Am văzut foarte mult tromboze venoase profunde la indivizi perfect sănătoşi, unii chiar sportivi, dar care au traversat o perioadă nefastă”, a mai spus medicul Baila.

Aceştia au condus mult şi nu au băut apă. În schimb, şi-au păstrat concentrarea cu ajutorul băuturilor cu un conţinut ridicat de cofeină.

Dacă vă înscrieţi în acest profil, la fiecare drum asiguraţi-vă că aţi luat şi o sticlă mare cu apă plată.

Sursa: protv

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments