CUTREMURĂTOR! La 83 de ani,o fostă profesoara de geografie vinde flori să-şi îngrijească fata bolnavă!!!

0
182

De câteva zile, pe un site de socializare circula cu repeziciune o poză impresionantă în care apare o bătrână ce ţine la piept un buchet de flori de câmp. Ziarul Libertatea a aflat cine este această femeie a cărei imagine a înduioşat mii de români. Este doamna Mihaela şi a predat geografia timp de 45 de ani la un cunoscut liceu din Capitală. Acum, are parte de un destin dramatic. La 83 de ani, a ajuns să vândă flori la metrou pentru că pensia nu-i ajunge ca să-i cumpere medicamente fiicei sale bolnave de ciroză hepatică.

Pe scările staţiei de metrou Victoriei, o bătrână plânge aplecată peste o găleată plină cu flori de câmp. Strânge la piept un bucheţel firav şi parcă îi şopteşte ceva. Vocea ei stinsă spune o poveste. O ascultăm şi ne dau şi nouă lacrimile. Doamna Mihaela (ne-a rugat să nu-i dezvăluim numele de familie, ca să nu râdă foştii colegi de ea) este fostă profesoară de geografie, care la vârsta de 83 de ani este nevoită să vândă flori ca să-şi salveze de la moarte fiica grav bolnavă. Afară, razele soarelui muşcă cu cruzime din tenul ridat şi palid al bătrânei.

 

Din când în când, metrourile care sosesc în staţie aruncă către exterior o pală de aer rece. Răcoarea îi face bine. Închide ochii şi toţi cei 83 de ani pe care îi cară după ea i se derulează prin faţa ochilor. Are momente în care se întreabă dacă a greşit cu ceva. Sau, pur şi simplu, asta i-a fost soarta. Se vede stând din nou în faţa catedrei, având înaintea ei clasa plină de liceeni. Şi-a iubit mult meseria.

 

Profesoară de geografie, timp de 45 de ani, la Liceul Ion Neculce. Elevii ei au iubit-o, la rândul lor. Câţiva dintre ei vin mereu şi cumpără de la ea câte un bucheţel cu flori. Se aşază lângă doamna profesoară pe bordură şi deapănă amintiri. “Foştii mei elevi îşi mai amintesc de mine. Nu le este ruşine că aceea care le-a fost dascăl a ajuns să vândă flori la metrou. Vin şi îmi lasă mai mulţi bani decât face bucheţelul. Eu îl vând cu 7 lei, ei îmi dau 10 lei. Mă mângâie şi nu-mi vorbesc niciodată lipsiţi de respect. Îi iubesc şi acum ca în primele lor zile de şcoală. Am plâns mult când am ieşit la pensie de dorul lor”, ne-a mărturisit doamna Mihaela.

 

Tratamentul fiicei costă 1.700 de lei

Lacrimile curg odată cu amintirile. Bucheţelul de flori pe care- l ţine în mâinile tremurânde se udă de roua căzută de pe obrajii ei bătrâni. “Am 1.200 de lei pensie pe lună, iar viaţa mea a devenit din ce în ce mai grea, după moartea soţului meu. Dar nu m-am plâns şi încerc să-mi duc bătrâneţea cu demnitate”, ni se destăinuie suspinând bătrâna.

 

Marile probleme au apărut atunci când fiica ei, de profesie economist, s-a îmbolnăvit de hepatită. Şi pentru că statul nu decontează toate medicamentele, aceasta nu a avut bani să-şi ţină boala sub control. Lucrurile s-au complicat şi, în urmă cu cinci ani, a făcut ciroză hepatică. “Până anul trecut, avea parte de medicamente compensate pentru ciroză, acum, ne-au pus să le plătim, că nu-s bani la buget. Toată schema de tratament costă 1.700 de lei pe lună, iar fata este pensionată pe caz de boală şi primeşte doar 700 de lei pe lună. Copila mea stă la mine şi e într- o stare avansată de depresie, îmi este foarte frică să nu păţească ceva”.

 

Astă iarnă i-au tăiat gazele

Astfel, bătrâna a trebuit să lupte pentru viaţa copilului ei. A început să planteze flori în curtea casei sale, apoi a ieşit să le vândă în stradă. “Reuşesc să fac cam 400 de lei pe lună. Aproape toţi banii se duc pe medicamente, iar de mâncat, mâncăm ce-i mai ieftin. Iarna trecută, ne-au tăiat şi gazele, că nu am reuşit să le plătim. I-am pus fetei singurul reşou în cameră, iar eu, că nu aveam la ce să mă încălzesc, mă îmbrăcam foarte gros şi-mi puneam două plăpumi pe mine. Nu credeam că o să reuşim să supravieţuim până în primăvară, dar s-a milostivit Dumnezeu de noi”.

 

Doamna Mihaela e mică de statură şi foarte slabă, iar umerii ei s-au gârbovit sub povara bolovanilor grei daţi de destin. Întinde bucheţelul de flori către un trecător. Acesta scoate 10 lei şi îi oferă bătrânei, refuzând să ia şi florile.“Ţine-le tu, mamaie. Uite, ţi le dăruiesc!”. Umilă, femeia bagă uşor banii în buzunar. Din staţia de metrou se simte răcoare, dar căldura şi oboseala încep să o chinuie. Acolo jos ar fi mai bine, însă ştie că va fi gonită: “Paznicii şi florăresele din zonă mă înjură şi mă alungă. Ei nu înţeleg că florile sunt scăparea mea”. Poate citind această poveste nu or să mai facă asta şi o vor lăsa pe biata femeie să-şi ducă crucea fără să mai suporte şi alte umilinţe inutile.

 

A făcut plângere la CEDO, dar nu are timp să aştepte

Doamna Mihaela a încercat de nenumărate ori să îmbuneze autorităţile din România pentru a primi medicamente compensate pentru fiica ei, însă s-a lovit numai de refuzuri. “Casa Naţională de Asigurări de Sănătate mi-a refuzat dosarul pe motiv că schema de tratament nu beneficiază de gratuitate din partea statului. Disperată, am apelat la Federaţia Bolnavilor de Cancer din România, care, la rândul ei, a trimis dosarul la CEDO. Însă răspunsul poate veni şi într-un an, iar eu nu mai ştiu de unde să fac rost de bani pentru ca fata mea să nu moară”, ne-a mărturisit disperată femeia.

 

Nu şi-a pierdut însă speranţa, mai ales după ce a auzit că şapte bolnavi de cancer, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia fiind pusă de îndată în executare. Cele trei instituţii ale statului – Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) – au fost obligate, la jumătatea lunii trecute, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală. “Obligă pârâţii să asigure reclamanţilor următoarele medicamente, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%” (fără contribuţie personală). În acel caz, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român, în trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la sănătate, garantat prin Constituţie, prin faptul că nu a reactualizat timp de ani buni lista medicamentelor compensate şi practic nu le-a asigurat bolnavilor accesul la medicamente de ultimă generaţie.

Sursa: libertatea

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments