De ce au succes populiştii de dreapta în Europa

0
69

Potrivit cercetării realizate de fundaţia germană, aproape jumătate dintre europeni (45%) consideră globalizarea ca fiind periculoasă. Acest fenomen este respins de 55% dintre austrieci şi 54% dintre francezi.

 

Globalizarea este considerată mai puţin periculoasă în Italia, Spania şi Regatul Unit. Mai precis, 39% dintre italieni, 39% dintre spanioli şi 36% dintre britanici o percep ca fiind o ameninţare. În acest timp, în Olanda fenomenul este considerat periculos de 40% din populaţie, în Germania de către 45%, iar în Ungaria de către 47%. 

 

Frica de globalizare este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care alegătorii se orientează către partide populiste de dreapta.

 

„Rezultatele studiului au arătat că, înainte de toate, teama de globalizare îi îndepărtează pe oameni de politicile tradiţionale, determinându-i să voteze un partid populist. Valorile joacă doar un rol secundar“, se arată în concluziile studiului.

 

„Cu cât sunt mai scăzute nivelul de educaţie şi venitul unei persoane şi cu cât vârsta acesteia este mai înaintată, cu atât creşte probabilitatea ca respectiva persoană să se simtă mai ameninţată de globalizare“, se mai precizează în raportul fundaţiei Bertelsmann.

 

În Germania, de pildă, 78% dintre susţinătorii formaţiunii populiste de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) se tem de globalizare. În Franţa, 76% dintre alegătorii Frontului Naţional (extremă-dreapta) au aceleaşi temeri, la fel ca 69% dintre votanţii Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, tot de extremă-dreapta).

 

La fel simt 66% din votanţii partidului Liga Nordului (LN) din Italia, precum şi 50% din susţinătorii UKIP din Marea Britanie (Partidul pentru Independenţa Regatului Unit), formaţiune care a susţinut cu înflăcărare ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar în campania care a precedat referendumul din data de 23 iunie privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană. 

 

Valorile tradiţionale, importante pentru francezi

 

Incertitudinile de natură economică joacă şi ele un rol în orientarea electoratului spre partide de extremă-dreapta. Aceste temeri sunt menţionate de 49% dintre susţinătorii AfD, 67% dintre alegătorii FN, 67% dintre cei ai FPÖ, 54% dintre votanţii LN şi numai de 32% dintre cei ai UKIP.

 

În acest timp, valorile tradiţionale sunt importante pentru 46% dintre votanţii formaţiunii Alternativa pentru Germania, pentru 67% dintre cei ai Frontului Naţional şi pentru 47% dintre cei ai Partidului Libertăţii din Austria. Totodată, 55% dintre susţinătorii Ligii Nordului şi 53% dintre cei ai Partidului pentru Independenţa Regatului Unit enumeră valorile tradiţionale drept un factor important în opţiunea lor electorală. 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments