O astfel de prevedere a fost propusă în februarie de preşedintele Barack Obama. Banii urmează să fie direcţionaţi către diplomaţia politică, economică şi populară, susţinere militară, îndreptată spre stabilirea unei rezistenţe şi reducerea vulnerabilităţii printre aliaţii NATO şi statelor partenere din Europa, Eurasia şi Asia Centrală în faţa agresiunii ruseşti.
Camera Reprezentanţilor din SUA a publicat un documente care impune condiţii stricte cu privire la cooperarea militară cu Moscova. Mai mult decât atât, bugetul apărării se va ridica la 618,7 miliarde de dolari.
National Defense Authorization Act, legea care stabileşte bugetul Departamentului Apărării a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului la 2 decembrie cu 375 de voturi pentru şi 34 împotrivă.
După ce documentul a fost aprobat, Pentagonul va primi 618,7 miliarde de dolari, inclusiv cele 3,2 miliarde de dolari suplimentari ceruţi de preşedintele Barack Obama.
Din suma indicată, 3,4 miliarde de dolari sunt alocaţi pentru iniţiativa ministerului apărării de garantare a securităţii aliaţilor europeni. După ce va fi votat de ambele camere ale legislativului, documentul urmează să fie promulgat de preşedintele Barack Obama.
În plus, documentul prevede că o cooperare cu Rusia este posibilă numai „în condiţiile prescrise“ adică de apărare a „interesului naţional“, fără a da mai multe detalii.
Camera Reprezentanţilor interzice cooperarea SUA cu Rusia dacă Moscova „continuă să ocupe teritoriile ucrainene şi continuă activităţile sale agresive, care ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi NATO „.
Pe de altă parte, preşedintele ales al SUA Donald Trump a confirmat că administraţia lui nu va promova o politică externă îndreptată spre înlăturarea regimurilor din alte state, transmite RIA Novosti.
„Nu vom înlătura regimurile şi guvernele altor state. Vă amintiţi de şase trilioane de dolari în Orientul Apropiat? Scopul nostru este stabilitatea, nu haosul. Vrem să ne restabilim ţara, e timpul!”, a declarat Trump în cadrul unui miting la Ohio. În acest fel, politicianul şi-a confirmat declaraţia făcută în campania electorală, despre cele „şase trilioane de dolari cheltuiţi în războaiele din Orientul Apropiat, în timp ce ţara se află în ruine”. Noua administraţie SUA, în frunte cu Donald Trump, urmează să preia mandatul de şef al statului după inaugurarea din 20 ianuarie.