NGC 4696 este un membru al clusterului de galaxii Centaurus, un roi de sute de galaxii legate prin gravitatie, aflat la aproximativ 150 de milioane de ani lumina de Pamant si situate in constelatia Centaurus.
In ciuda dimensiunii roiului, NGC 4696 reuseste sa se evidentieze – este cel mai stralucitor membru al clusterului, cunoscut – din motive evidente – drept Brightest Cluster Galaxy. Acest nume o pune in aceeasi categorie cu unele dintre cele mai mari si mai stralucitoare galaxii cunoscute in Univers.
Chiar daca NGC 4696 se afla intr-o companie impresionanta, se mai distinge intr-un fel: structura unica a galaxiei. Observatiile anterioare au evidentiat filamente ondulatoare care se intind din corpul principal si deseneaza un semn de intrebare cosmic in cer, tentaculele intunecate inconjurand un centru incandescent.
O echipa internationala de oameni de stiinta, condusa de astronomi de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au folosit observatii noi furnizate de Telescopul Spatial Hubble al NASA si ESA pentru a explora aceasta structura in detaliu. Ei au descoperit ca fiecare dintre filamentele prafuite se intinde pe aproximativ 200 de ani lumina, si are o densitate de aproximativ 10 ori mai mare decat gazul din jur. Aceste filamente se impletesc si spiraleaza spre interior, spre centrul NGC 4696, legand gazul constitutiv al galaxiei de miezul sau.
De fapt, se pare ca nucleul galaxiei este de responsabil pentru forma si pozitionarea filamentelor. In centrul NGC 4696 se ascunde o gaura neagra supermasiva activa. Drept rezultate, regiunile interioare ale galaxiei sunt inundate cu energie, incalzind gazul de acolo si trimitand jeturi de materiale incalzite spre exterior.
Se pare ca aceste jeturi de gaz fierbinte isi fac drum spre exterior, tragand dupa ele materialul filiform. Campul magnetic al galaxiei este, de asemenea, maturat in aceasta miscare, sculptand materialul din filamente.
Chiar in centrul galaxiei, filamentele se bucleaza spre interior, intr-o forma de spirala, rotindu-se in jurul gaurii negre supermasive, la o asemenea distanta incat sunt absorbite si in cele din urma consumate de catre gaura neagra.
Intelegerea galaxiilor din filamente, cum ar fi NGC 4696, ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine de ce atat de multe galaxii masive din apropierea noastra par sa fie moarte. In loc sa formeze stele noi din rezervele vaste de gaze si de praf, stau linistite si sunt, in mare parte, populate cu stele vechi si imbatranire. Acesta este si cazul NGC 4696. Este posibil ca structura magnetica care curge de-a lungul galaxiei sa impiedice gazul sa creeze noi stele.