Transnistria trebuie să capete un statut special într-o Moldova unitară, suverană şi neutră
Potrivit noii Concepţii de Politică Externă rusească, aprobată prin decret de preşedintele Vladimir Putin, pentru rezolvarea conflictului transnistrean trebuie păstrat actualul format de negocieri, subliniind că regiunea separatistă trebuie să capete un statut special într-o Moldova unitară, suverană şi neutră.
Noua Concepţie de Politică Externă rusă condamnă printre altele continuarea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi „apropierea infrastructurii militare NATO de graniţele Rusiei” şi solicită crearea unei coaliţii largi anti-teroriste, pe fondul ameninţărilor teroriste globale reprezentate de Statul Islamic, relatează Sputnik International.
Situaţia din Siria, Orientul Mijlociu şi lupta împotriva terorismului
Documentul afirmă că Rusia pledează pentru soluţionarea paşnică a conflictului sirian, pentru independenţa şi unitatea ţării. Rusia va continua să pună accentul pe soluţia politică şi diplomatică a problemelor din Orientul Mijlociu, fără interferenţe externe.
Rusia face tot posibilul pentru a lupta împotriva terorismului, în conformitate cu legile ruseşti şi internaţionale. Respectarea strictă a dreptului internaţional este prioritatea politicii externe a Rusiei.
Moscova va rezista la orice tentative de intervenţie străină în afacerile sale interne care vizează schimbarea puterii. Potrivit documentului, Rusia este gata pentru a discuta în continuare reducerea arsenalului nuclear, etapă cu etapă.
Rusia aderă strict la obligaţiile internaţionale privind controlul armelor şi solicită celorlalte ţări să facă acelaşi lucru. Federaţia Rusă sprijină crearea zonelor libere de arme nucleare şi altor arme de distrugere în masă, în special în Orientul Mijlociu şi consideră că punerea în aplicare a tratatului cu SUA privind reducerea armelor strategice este importantă.
Discuţiile asupra reducerii armelor strategice sunt posibile numai dacă se iau în considerare toţi factorii care influenţează securitatea strategică. Conform conceptului, posibilitatea unui război între marile puteri este redusă, dar riscurile de declanşare a războaielor regionale au crescut.
Totodată, se arară în strategie, sunt necesare acorduri internaţionale pentru a preveni o cursă a înarmărilor în spaţiu. Statele trebuie obligate să nu trimită arme în spaţiul cosmic, potrivit noii doctrine de politică externă a Moscovei.
Relaţiile cu SUA, UE şi NATO
Politica Washingtonului şi a aliaţilor săi are drept scop descurajarea Rusiei, pune presiune politică şi economică subminând stabilitatea regională şi globală. Rusia condamnă încercările SUA de a pune presiuni şi îşi rezervă dreptul de a răspunde dur la acţiunile neprietenoase. Rusia se aşteaptă ca SUA să respecte cu stricteţe normele dreptului internaţional în acţiunile sale pe arena internaţională.
Moscova şi Washington sunt responsabili pentru securitatea internaţională. Rusia nu recunoaşte dreptul SUA de a pune în aplicare jurisdicţia în afara graniţelor sale, deoarece aceasta contravine dreptului internaţional. UE rămâne un important partener economic şi politic al Rusiei. Extinderea NATO şi a infrastructurii alianţei în apropierea frontierelor Rusiei îngrijorează Moscova. Rusia îşi va construi relaţii cu NATO, bazate pe disponibilitatea Alianţei de a organiza un dialog de la egal la egal.
Scuturile antirachetă ale SUA sunt o ameninţare, Moscova îşi rezervă dreptul de a răspunde
Rusia consideră că sistemul american global de apărare antirachetă este o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri adecvate de răspuns.
Politica faţă de Asia
Poziţiile Rusiei şi Chinei privind chestiunile globale coincid. Moscova va continua să intensifice legăturile cu Beijing, potrivit documentului. Rusia va continua să dezvolte relaţii de bună vecinătate cu Japonia. Rusia solicită reducerea confruntărilor şi a tensiunilor în Peninsula Coreeană şi doreşte reconcilierea părţilor printr-un dialog. Rusia consideră consolidarea poziţiilor sale în regiunea Pacificului ca o direcţie strategică importantă a politicii externe.
Mass-media Rusia va folosi tehnologiile moderne pentru a-şi consolida poziţiile mass-media în afara graniţelor şi pentru a proteja securitatea informaţiilor.