„Oamenii acestia, daca ar avea locuri de munca adaptabile, ar lucra si ar fi mult mai important pentru ei decat faptul ca primesc o suma de bani acasa. Autoritatile statului nu o sa poata niciodata de unele singure sa rezolve toate problemele pentru 775.000 de persoane cu dizabilitati”, a declarat Dragos Pislaru.
Ministrul Muncii a explicat mecanismul prin care anumite firme, pentru a primi facilitati fiscale, angajeaza persoane cu dizabilitati doar pentru a bifa o prevedere din lege.
„Intr-o unitate protejata, angajezi o persoana cu dizabilitati cu norma partiala si astfel bifezi o conditie pentru a beneficia de un regim fiscal favorabil. Acest lucru a fost pentru noi inacceptabil. Avem o initiativa legislativa in acest sens. Desi in Romania avem putini bani, acei bani nu ajung la cei care au nevoie. Acum introducem conditia sa fie 30% persoane cu dizabilitati pentru o unitate protejata si minimum 30% din timpul de lucru dedicat intregii unitati protejate sa fie realizat de catre persoane cu dizabilitati”, a mai aratat Pislaru.
La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, Mihai Tomescu, a spus ca in acest moment vin sa se autorizeze unitati protejate ce au un singur angajat cu dezabilitati, care realizeaza o norma de doua ore pe luna.
„Exista inca o segregarea a integrabilitatii persoanelor cu dizabilitati in scoli. Avem 800 de unitati protejate autorizate in momentul de fata. Numarul lor s-a triplat din 2008. Atunci aveam 1.027 de persoane angajate in unitatile protejate, in 2015 aveam 1.700. Constatam astfel ca daca numarul unitatilor protejate a crescut exponential, nu acelasi lucru putem spune despre persoanele cu dizabilitati angajate”, a aratat Tomescu.
Ministrul Dragos Pislaru a mai spus, pe de alta parte, ca inca existe persoane care profita de acest statut si care „obtin certificate ce n-ar trebui obtinute”: „In societate mai exista, din pacate, persoane care profita de acest statut, care obtin aceste certificate ce n-ar trebui obtinute. In urma cu ceva vreme am activat Inspectia Sociala si pe aceasta cale vom incerca sa verificam mult mai bine sa nu mai avem suspiciuni si neincredere intr-un sistem care, de fapt, incearca sa ajute persoanele care chiar au nevoie de ajutor”.
Ministrul Muncii a mers, sambata, in Piata Amzei din Bucuresti pentru a se intalni cu producatorii de dulciuri sau obiecte traditionale confectionate de persoane cu dizabilitati. De la Targul unitatilor protejate, ministrul a cumparat un glob si a primit cadou o prajitura si o felicitare de la organizatori, precizeaza News.ro.