Business report: Romania metropolitana si problemele ei. Deficientele din polii de crestere impiedica dezvoltarea intregii tari; Benzina si motorina s-ar putea scumpi cu 10% in urmatoarele saptamani; Avansul la creditele ipotecare tinde sa se plafoneze la 15%

0
56
BM: Romania metropolitana si problemele ei. Deficientele din „polii de crestere” impiedica dezvoltarea intregii tari. Cele opt mari zone metropolitane ale Romaniei (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti si Timisoara) concentreaza 50% din populatia Romaniei si 75% din „veniturile certe” (firm revenues) ale tarii. Potentialul lor de dezvoltare este, insa, insuficient fructificat – potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, realizat pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), scrie Curs de Guvernare.

Benzina si motorina s-ar putea scumpi cu 10% in urmatoarele saptamani.
Benzina si motorina s-ar putea scumpi cu pana la 10% in urmatoarea perioada, pe fondul cresterii cotatiilor titeiului, in urma intelegerii membrilor OPEC, si al evolutiei cursului de schimb leu/dolar. Soferii romani ar putea scoate mai multi bani din buzunar cand fac plinul rezervorului. Cresterea cotatiilor titeiului, dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent prima sa reducere a productiei din ultimii opt ani, si evolutia cursului de schimb leu/dolar, aflat la cote maxime, ar putea determina scumpirea carburantilor in Romania, in urmatoarea perioada, aflam din Adevarul.

Avansul la creditele ipotecare tinde sa se plafoneze la 15%.
BNR va decide daca accepta noua formula. Raspunsul Curtii Constitutionale vizavi de legea darii in plata a calmat isteria bancilor si eventualitatea unui risc sistemic al sectorului bancar din aceasta cauza pare definitiv inlaturata. In acest context, bancile isi revizuiesc conditiile de acordare a creditelor ipotecare, tendinta fiind de reducere a avansurilor la 15%. Totusi, noile norme de creditare vor merge la aprobare la BNR pana pe 26 decembrie, potrivit Economica.net.

Scenariile cresterii salariului minim. Impactul. Impactul salariului minim
asupra productivitatii muncii este negativ – o crestere a acestui salariu cu 10% ar determina scaderea productivitatii muncii cu 2,3%, potrivit unui studiu realizat pentru guvern de catre Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale. Cresterea salariului minim garantat in plata nu va duce insa automat la o crestere cu aceeasi cantitate a venitului disponibil total al gospodariei, deoarece multe dintre familiile cu cel putin un astfel de salariu sunt si beneficiare de ajutoare de stat (Venit Minim Garantat sau Alocatie pentru Sustinerea Familiei), noteaza Curs de guvernare.

Oficial, Romania are cel mai mic somaj din ultimii 5 ani: 5,8%.
Care ar fi insa adevarul din spatele acestor cifre. Anul se incheie cu vesti relativ bune de pe piata muncii. Oficial, Romania are cel mai mic somaj din ultimii 5 ani, conform datelor ”Institutului National de Statistica”. In prezent, 522 de mii de romani nu au unde sa lucreze, desi isi doresc foarte tare acest lucru. Sociologii cred insa ca adevarul este altul. Multi pur si simplu nu s-au inregistrat la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, potrivit StirileProTv.ro.

Angajamentele fara valoare de la Ministerul Transporturilor.
Cacealmaua lui Sorin Buse de pe Centura Bucurestiului. Corporatistii din Pipera si Baneasa, dar si locuitorii din jurul Capitalei au fost amagiti de actualul ministru al Transporturilor, Sorin Buse, care le-a promis o varianta rapida de transport. La fata locului nu s-au smuls insa nici buruienile. Integral in Romania Libera.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments