Schi pe partiile din Romania. Studiu de caz: stat vs. privat, de ce privatii au deschis partia de la Paltinis, dar statul a tinut inchisa partia de la Vatra Dornei

0
135
In mini-vacanta de 1 Decembrie, in acest an, vremea a tinut cu iubitorii de schi, in mai multe regiuni din tara fiind zapada. Cu toate acestea, foarte putine partii au fost deschise, chiar daca a nins, iar temperaturile au fost scazute si puteau fi pornite tunurile de zapada. Va prezentam un scurt studiu de caz cu doua exemple radical diferite: partia de la Paltinis vs. partia de la Vatra Dornei.

  • Daca ati fost plecati in statiuni montane in mini-vacanta de 1 Decembrie va rugam sa ne trimiteti informatii despre starea partiilor si impresii despre cat de bine s-au mobilizat administratorii acestora.

La Vatra Dornei, desi a nins in statiune, instalatiile au ramas inchise, spre nemultumirea sutelor de turisti si a hotelierilor. In plus, nu exista o pagina de Facebook oficiala sau un site unde turistii pot gasi informatii despre deschiderea partiilor si stadiul pregatirilor. Si in sezonul trecut au existat nemultumiri legat de faptul ca partiile de schi de la Vatra Dornei s-au deschis foarte tarziu, desi a fost zapada.

Reprezentantii Primariei spun ca nu a fost suficienta zapada pentru a deschide partiile.

„O partie este a Primariei (Partia Veverita) si doua sunt private. Nu le-am deschis fiindca la noi a fost putina zapada, cam 7 centimetri, mai ales in partea superioara. Avem tunuri de zapada si pe partia Parc si pe Veverita. Lucram la ele si speram sa le deschidem peste doua week-end-uri. Partia Veverita este acoperita cam in proportie de 60% cu zapada”, a declarat pentru HotNews.ro Petre Ariciuc, de la Directia de Turism din Primaria Vatra-Dornei.

HotNews.ro a incercat sa ia legatura cu primarul statiunii, Ilie Bonches, pentru a afla cine administreaza partiile si de ce nu au fost deschise, insa reprezentantii primariei au spus ca acesta fie nu e in primarie, fie nu poate vorbi pentru ca e intr-o sedinta.

Statiunea Vatra Dornei are 3 partii de schi:

– Partia Veverita 800 m lungime, 250 m diferenta de nivel, dotata cu teleschi, instalatie de produs zapada artificiala, nocturna.
– Partia Telescaun: 3200 m lungime, 400 m diferenta de nivel, instalatie de transport pe cablu tip Telescaun;
– Partia Parc: 1300 m lungime, 210m diferenta de nivel, 2 instalatii de transport pe cablu tip Teleschi si 1 Baby-schi;

Un exemplu de buna gospodarire este la Paltinis, unde desi nu a nins, la Arena Platos, un resort privat, proprietarii au reusit sa deschida prima partie inca de pe 30 noiembrie, folosind doar tunurile de zapada.

„In principiu, ne-am bazat foarte mult si am profitat de temperaturile scazute de care am avut parte saptamana trecuta, incepand cu 26 noiembrie. Am profitat de temperaturile cu minus din timpul noptii si din timpul zilei si am pornit tunurile de zapada. Am tras tare ca in data de 30 noiembrie, cand practic a fost prima zi libera, sa deschidem prima partie. Nu a nins, am folosit doar tunurile. A nins foarte putin, viscolit, doar pe data de 2 decembrie, dar zapada cazuta din cer nu ne-ar fi ajutat sa acoperim partiile.  Intre timp am continuat sa facem zapada pentru a doua partie care s-a deschis in data de 3 decembrie, deoarece in data de 2 decembrie am avut parte de un vant foarte-foarte puternic”, a declarat pentru HotNews.ro Ioana Chitea, managerul complexului.

Pentru deschiderea partiei au muncit circa 60 de oameni, a explicat aceasta, insa efortul a meritat.

„Pe 1 decembrie si in ziua de 3 am avut circa 1500-2000 de turisti Cred ca ar fi fost la fel si pe 2 decembrie daca nu ar fi fost acel vant puternic. Au fost incasari bune pentru acest inceput de sezon”, a declarat managerul resortului.

In plus, complexul are pagina de Facebook si site, actualizat zilnic cu informatii despre starea partiilor, preturi si evenimente. Deschiderea sezonului a fost anuntata pe pagina de Facebook cu cateva zile inainte.

Proprietarii complexului vor sa amenajeze inca o partie.

„De trei ani, noi am demarat proiectul si tot ce inseamna partea de autorizatii pentru inca o partie, dar traind in Romania, ni se pun piedici. Am reusit in 2015 sa obtinem autorizatia, dar dupa sezonul slabut, cand am fost nevoiti sa inchidem pe 19 februarie tot resortul, financiar nu ne-am permis sa investim in urmatoarea partie”, a mai spus Ioana Chitea.

Arena Platos s-a deschis in 2010, investitia fiind una privata. Arena Platos este situata in muntii Cindrel, la o altitudine de 1400 m, pe platoul Poiana Poplacii, la 30 km de orasul Sibiu si 1 km de intrarea in statiunea Paltinis.

Partii Arena Platos:
– Partia Poiana Poplacii cu o lungime de 600 m, diferenta de nivel de 100 m;
– Partia Panorama Sibiului cu o lungime de 600 m, diferenta de nivel de 100 m
– Partia Platos cu o lungime de 520 m, diferenta de nivel de 75 m;
– Partia Arena cu o lungime de 240 m, diferenta de nivel de 35 m;
– Partia Soarelui cu o lungime de 640 m, diferenta de nivel de 75 m.

Partiile sunt dotate cu tunuri de zapada.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments