Jens Stoltenberg: Rusia este tot mai prezentă în Balcanii de Vest. Cum vrea NATO să combată propaganda rusească

0
35

După o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri de Externe pe tema stabilităţii, Stoltenberg a declarat că Alianţa nu caută o confruntare cu Rusia, dar crede în dreptul suveran al fiecărei ţări de a-şi decide viitorul.

„Am constatat o prezenţă crescândă a Rusiei în Balcanii de Vest. Nu vom contracara propaganda rusească printr-o propagandă. O vom contracara printr-o dezbatere deschisă şi liberă, deoarece credem că faptele şi adevărul pe termen lung vor avea câştig de cauză“, a declarat Stoltenberg, citat de agenţiile de presă MIA şi Agerpres.

Şeful NATO a evocat cazul cetăţenilor ruşi implicaţi într-un incident foarte grav în Muntenegru în ziua alegerilor parlamentare din toamnă.

„Este ceva ce autorităţile din Muntenegru anchetează în prezent şi ştiu, de asemenea, că Serbia a ajutat şi a contribuit în încercarea de a aduce în discuţie toate faptele legate de acest incident“, a afirmat Stoltenberg.

În opinia sa, NATO crede într-o societate deschisă şi liberă şi consideră că reforma, instituţiile de securitate care se modernizează, guvernele vor spori capacitatea de rezistenţă a ţărilor din Balcanii de Vest.

„Aceasta va fi şi cea mai bună cale de a le face capabile să se apere singure împotriva oricărui fel de interferenţă din afară“, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Totodată, Jens Stoltenberg s-a declarat în favoarea menţinerii sancţiunilor economice impuse Rusiei în 2014 de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, după anexarea ilegală a Crimeei, transmite AFP.

Deoarece acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei între forţele guvernamentale şi rebelii proruşi, nu sunt respectate, „comunitatea internaţională trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să-şi respecte obligaţiile“, a subliniat Stoltenberg. „Este important ca sancţiunile economice să fie menţinute“, a insistat el.

Aceste sancţiuni economice severe, care au antrenat represalii din partea Rusiei, ce au afectat în special agricultorii europeni, fac obiectul unor dezbateri între cele 28 de state membre ale UE, care ar trebui să decidă asupra prelungirii lor în curând.

La 24 noiembrie, primindu-l pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (care reprezintă statele membre) a declarat că speră în conturarea unei decizii privind prelungirea sancţiunilor „înainte de următorul summitul“ al UE, prevăzut să aibă loc pe 15 decembrie la Bruxelles, notează Agerpres.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments