Dintr-un orgoliu de capra raioasa cu coada pe sus, Gadea si-a scapat insa prada printre degete, a pierdut un meci pe care-l putea castiga destul de usor. A supralicitat statutul de victima inocenta, desi oricine poate demonstra lejer cum Antena 3 minte si manipuleaza informatia in mod grosolan. Stau dovada numeroasele procese pierdute in justitie de jurnalistii postului. Spre surprinderea multora, Ciolos a avut nebanuitul curaj sa vina cu propriile exemple de minciuni si manipulari, prezentandu-le la camera in timp ce-si privea inamicul in ochi. Acest gest l-a transformat pe Ciolos intr-un mic erou in ochii celor care se asteptau la o reactie anemica in fata unui asalt previzibil.
Apoi, Gadea a exagerat cu acuzatia ca, numind Antena 3 mocirla, a jignit toti telespectatorii postului – un exemplu in sine de manipulare si rea credinta. Apoi, mocrila s-a revarsat in valuri, vorba unui amic de pe FB, haznaua a refulat. Tot ce a urmat, interventia lui Adrian Ursu si jignirile incalificabile aduse dupa emisiune de Mircea Badea, au confirmat ca Antena 3 reprezinta ceva mai mult decat mocirla presei romanesti. Este esenta mizeriei, minciunii si manipularii. Puroi concentrat. Dacian Ciolos a castigat micul razboi pentru ca Gadea si Antena 3 s-au incapatanat sa iasa ei din propria mocirla, negand evidentele, in loc sa-si scufunde adversarul cat mai adanc in balta unei guvernari cam statute.
In rest, Ciolos n-a sclipit prin replici memorabile, dar in mod clar s-a remarcat prin calmul si rabdarea cu care a infruntat valurile de jigniri si provocari. Agresivitatea gratuita, intrebarile tendentioase, dorinta de a-si lichida adversarul prin orice mijloace au pus si mai mult in valoare politetea, onestitatea si bunul simt ale premierului. Gadea si Antena 3 au mai pierdut confruntari de fiecare data cand au jucat incorect si au avut de-a face cu interlocutori suficient de inteligenti pentru a se apara de loviturile sub centura cu argumente corecte.
S-a intamplat cu MRU in 2012 si cu Antonescu in 2014, experiente de pe urma carora a ramas cu sechele. Cand Gadea i-a spus la un moment dat lui Ciolos ca “vindeti ieftin”, nu era deloc o replica originala. Cu aceasta expresie l-a demolat Crin Antonescu tot intr-o emisiune electorala in urma cu doi ani, reprosandu-i ca se foloseste de bolile unor oameni pentru a lansa atacuri politice.
In timp, Antena 3 a dezvoltat un fel de complex de inferioritate al ticalosului constient de propria nemernicie, pe care incearca sa-l camufleze prost. Cu cat coboara mai jos, cu cat ororile comise sunt mai mari, cu atat creste dorinta lor de a-si lustrui blazonul cu premii cumparate, prin campanii umanitare sforaitoare si alte trucuri menite de a mai sterge petele de mocirla, de a mai atenua cumva mirosul de hazna.
Ca observatie generala, Antena 3 are putere doar asupra politicienilor santajabili, vulnerabili sau de proasta factura, populisti, fara substanta si respect fata de reguli elementare. In rest, vedem cum adevarul este mereu mai puternic decat minciuna, corectitudinea invinge smecheria iar bunul simt bate reaua credinta.
Nu mi-a placut cand am remarcat din nou la Dacian Ciolos dorinta irezistibila de a capitula in orice conditii, de a evita conflictul si a pastra bune relatii cu toata lumea. Cum sa spui “eu respect mocirla”, cu justificarea putin aiuritoare ca mocirla contine nutrienti, adica viata, iar tu, politician generos, respecti orice forma de viata. Cam nefericita demonstratie, parca as fi preferat sa-si asume pana la capat lipsa de respect fata de mocirla.
In fine, mai trebuie notat ca episodul “Ciolos coborat in mocirla”, nascut dintr-o greseala, nicidecum premeditat, functioneaza ca turnesol pe finalul unei campanii anoste. Nu va schimba probabil mare lucru in dinamica votului, e prea tarziu pentru asta, dar ne aminteste din nou ca alegerile sunt despre emotie si ca evitarea confruntarii frontale cu adeversarii politici sau din media a insemnat o mare eroare din partea PNL si USR de pe urma careia singurul castigator va fi PSD. Publicul nu se poate mobiliza altfel decat verificandu-si liderii in luptele clasice de campanie, unde politicienii au ocazia sa-si puna in valoare calitatile si pot genera emulatia necesara pentru a trezi din somn armatele de alegatori.