În Yemen, părinţii sunt nevoiţi să aleagă între copiii pe care-i lasă să moară de foame

0
61

La Bani Saifan, în nord-vestul Yemenului, mai multe familii sunt forţate să aleagă între a-şi hrăni copiii cu şanse de supravieţuire şi cei care suferă de malnutriţie acută, transmite un corespondent al Washington Post.

O victimă a acestei alegeri foarte dificile este şi micuţul Osama Hassan.

Cu mari eforturi, unchiul său l-a dus la un spital situat la o oră de sat, dar acolo nu a găsit nici doctori, nici medicamente şi nici provizii. În schimb, a fost sfătuit să-l ducă pe micuţul de doi ani la spitalul regional din Hajjah. Costul călătoriei, de aproximativ 45 de euro, i-a descurajat însă membrii familiei. În cele din urmă, părinţii au ales să economisească banii pentru a putea cumpăra de mâncare celorlalţi copii ai lor.

Rayaan Humeit, de cinci ani, ar putea avea aceeaşi soartă. Tatăl său a rămas şomer încă de la începutul războiului şi familia nu mai are nicio sursă de venit. Rayaan a fost dus la spital cu ajutorul unor bani obţinuţi de la vecini, dar a pierdut din nou din greutate odată întors acasă.

Tatăl său a declarat pentru Washington Post că mai are patru copii care trebuie hrăniţi şi că se află într-o situaţie foarte dificilă.

„Nu am bani şi nu pot să-l duc la spital. Sunt nevoit să-l las în casă în paza Domnului“, spune capul familiei Humeit.

Potrivit UNICEF, 370.000 de copii din Yemen suferă de malnutriţie acută şi riscă să moară, în timp ce două milioane dintre ei au nevoie urgent de ajutor.

Yemenul este afectat de aproape doi ani de un război între rebelii houthis şi simpatizanţii preşedintelui aflat în exil Abed Mansour Hadi, care are parte de sprijin din partea unei coaliţii conduse de Arabia Saudită.

Situaţia copiilor din Yemen ar fi îmbunătăţită dacă rebelii şi Arabia Saudită nu s-ar deda la acţiuni anticivile, atrag atenţia ONU şi UNICEF.

Pe de o parte, rebelii vor să controleze livrările de ajutoare şi împiedică furnizările de provizii şi medicamente în nord-vestul Yemenului, iar, pe de altă parte, Arabia Saudită a instituit o blocadă navală.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments