Pentru a lua decizii bune si a-ti indeplini obiectivele, trebuie sa stii ce venituri ai si cat cheltuiesti. Multi oameni utilizeaza planuri financiare sau bugete pentru a compara veniturile si cheltuielile, pe parcursul unei perioade de timp.
Fii si tu unul dintre ei! Cum poti face acest lucru?
- Poti incepe prin a-ti analiza si planifica bugetul personal. Trebuie sa realizezi un tabel in care sa apara suma totala de bani de care dispui lunar, veniturile tale si cheltuielile curente. Odata ce vezi in mod clar care au fost veniturile tale in aceasta luna si ce cheltuieli ai avut, vei putea sa iei decizii mai bune, sa iti organizezi mai bine viata, sa intelegi care sunt prioritatile, sa iti estimezi propriul buget si sa analizezi ce poate fi schimbat.
- Stabileste-ti in mod realist prioritatile si observa periodic cheltuielile ca sa iti poti da seama la timp cand apar excesele sau deficitele si cum pot fi acestea corectate. Daca iti doresti sa economisesti bani pentru plata anticipata a creditului, pentru o vacanta sau o masina noua, rezista tentatiei de a cumpara lucruri care nu-ti folosesc.
- Incearca sa economisesti o suma de bani lunar, iar daca primesti bonusuri pune banii deoparte. Vei vedea ca pas cu pas iti vei indeplini obiectivele daca dai dovada de responsabilitate.
Realismul este una dintre cele mai importante calitati ale unui buget.
Pericolul cel mai mare este sa estimezi venituri nesigure sau iluzorii, cheltuieli subdimensionate sau, mai rau, si una, si alta. Bugetul nu inseamna zgarcenie, ci control.
Tips&Tricks: Planificarea vietii financiare trebuie sa inceapa de la o varsta cat mai frageda, inca din copilarie, si ar trebui predata la scoala, asa cum invatam matematica sau geografie. Aceasta difera insa de la o etapa a vietii la alta: intr-un fel arata la 20 de ani, altfel atunci cand ai familie si copii. Indiferent de varsta, aceasta presupune insa trei lucruri esentiale: timpul pe care il aloci, perseverenta si capacitatea de a urma ceea ce planifici si disciplina. Felul cum le combini pe cele trei este definitoriu pentru bugetul personal si succesul planificarii, a declarant Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare, in cadrul BCR si trainer in cadrul programului Scoala de Bani.
Acest articol face parte din proiectul de educatie financiara sustinut de catre Banca Comerciala Romana.