Primăria Municipiului Iași a organizat un concurs de soluții pentru reconfigurarea și reamenajarea zonelor din jurul Palatului Culturii (piața din fața Palatului și spațiul verde din spatele Palatului). În cadrul acestei proceduri, municipalitatea ieșeană a primit două propuneri, ce sunt prezentate pe site-ul şi pagina de Facebook a Primăriei. Toți cei interesați vor putea opta pentru varianta preferată până pe 19 decembrie. Dacă vreuna dintre cele două variante va primi punctajul necesar și din partea comisiei de jurizare, municipalitatea va scoate la licitație realizarea proiectului tehnic în vederea implementării soluției alese. Sondajul privind cele două soluții de amenajare a Pieței Palatului Culturii este disponibil pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Iași: https://survey.fbapp.io/txxhrl și va fi disponibil și pe site-ul Primăriei: www.primaria-iasi.ro
Lansat în luna august a acestui an, concursul a urmărit selectarea celor mai bune proiecte pentru Reamenajarea Pieţii „Palatului Culturii”, un spaţiu urban aflat în centrul istoric al oraşului. Autorul soluţiei câştigătoare va fi recompensat cu un premiu în valoare de 8.000 de lei, iar cel clasat pe locul doi cu suma de 5.000 de lei. Zona urbanistică aferentă Palatului Culturii Iaşi include un patrimoniu construit cu valoare istorică de importanță națională. Obiectul principal al concursului caută să promoveze idei noi în urbanism şi să remodeleze tipologiile tradiţionale de spaţii urbane, încurajând creativitatea, susţinând în acelaşi timp cercetarea arhitecturală şi implementarea de proiecte contemporane în sit istoric, dar cu sensibilitate şi respect faţă de elementele existente. Participanţii la concurs au trebuit să propună materiale durabile, naturale şi locale care să sublinieze sustenabilitatea amenajărilor. Au primit aprecieri suplimentare soluţiile care folosesc materialele într-o manieră ce pune în valoare identitatea şi puterea spirituală a locului. S-a acordat atenţie zonelor de întâlnire, ale rezolvărilor de paviment propuse cu pavimentele existente pe străzile adiacente (racordarea Pieţei Palatului Culturii cu strada A. Panu, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi strada Palat).
Cerinţe de bază
Un alt punct important al propunerii de proiect a vizat elaborarea unui concept de trafic riveran (acces autovehicule, pietoni, scolari etc.), amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional (aprovizionare, intervenţii, etc.). De asemenea, o analiză a proiectului s-a referit la posibilitatea amenajării de parcaje subterane sau supraterane, organizării de spectacole în aer liber în zona respectivă, propunerea (şi ilustrarea) unui concept de mobilare urbană cuprinzând bănci, coşuri de gunoi, suport biciclete, panouri de informare pentru evenimente, alte propuneri la latitudinea concurenţilor. Printre cerinţe s-au mai numărat elaborarea unui concept pentru iluminat funcţional şi ambiental al traseelor şi punctelor de interes al pieţei Palatului (Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, cele doua tunuri laterale statuii), un proiect pentru vegetaţie şi pentru evacuarea apelor pluviale, atât pe zona pieţei Palatului Culturii cât şi pe zona din spatele palatului, identificarea spaţiilor cu potenţial comercial estival din zona respectivă, elaborarea unui sistem de afişaj pentru informatii descriptive (scurt istoric, hartă, etc.) despre monumentele de arhitectură din cadrul Pieţei Palatului Culturii. Nu a fost agreată proiectarea unor construcţii sau clădiri provizorii pe spatiul pieţii, iar conceptul a trebuit să ţină cont de posibilitatea executării în etape a lucrărilor.
Proiect arhitecturale pentru zona Bazar
Municipalitatea ieşeană a lansat la începutul acestei toamne un concurs de soluţii privind amenajarea zonei în care a funcţionat fostul Bazar. “Intenţia noastră este să exploatăm acel teren în beneficiul municipiului Iaşi. Nu vrem să facem locuinţe acolo, ne orientăm mai mult spre mediul de afaceri şi în felul acesta să conturăm o zonă de dezvoltare”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferinţă de presă susţinută în luna septembrie. Vă prezentăm două soluţii propuse de către arhitecţi, menite a valorifica suprafaţa de circa 10.000 de metri pătraţi din zona Bazar.