Mortalitatea cauzata de bolile infectioase este adeseori mai ridicata la barbati decat la femei si, traditional, acest lucru este atribuit unei diferente de aparare imunitara.
Dar doi cercetatori, Francisco Ubeda si Vincent Jansen de la Scoala de stiinte biologice a Universitatii Royal Holloway din Londra ofera o alta explicatie, in revista Nature Communications.
O boala mai putin grava la o femeie ar tine de o strategie de adaptare a virusului, in conditiile in care ofera posibilitati mai mari de transmisie in raport cu barbatii (transmisia la copil in timpul nasterii, sarcina si alaptarea).
Autorii au examinat cazul unui virus, HTLV-1 (de la Human T-cells leucemia virus), care poate provoca leucemie la indivizii infectati. Autorii afirma ca adaptarea virulentei agentilor patogeni la sexul feminin, care le este mai favorabil, poate explica variatiile observate in infectia cu HTLV-1 si forma de leucemie pe care o induce in diferitele populatii.
Astfel, spre exemplu, nu se observa diferente intre infectie si frecventa leucemiei cauzate de acest virus intre cele doua sexe in Caraibe.
In schimb, acest tip de leucemie este mai frecvent la barbati decat la femei in Japonia, unde o proportie mai mare de mame isi alapteaza copiii, un timp mai indelungat, decat in Caraibe. Astfel, infectia este de 2 pana la 3,5 ori mai susceptibila sa progreseze pentru a deveni mortala la japonezi decat la japoneze.
S-a stabilit deca ca barbatii si femeile reactioneaza diferit la aceasta boala, dar „insusi virusii au evoluat pentru a afecta diferit sexele”, spune profesorul Vincent Jansen.
Izolat in 1980, HTLV-I infecteaza 10 pana la 20 de milioane de oameni in intreaga lume. Zone de epidemie virala puternica se gasesc in sud-vestul Japoniei, Caraibe, America Latina si Africa tropicala, precum si in Orientul Mijlociu si Australia.
Acest virus se transmite, printre altele, sexual si prin sange.