O elevă de 8 ani din Iași, speranța muzicii populare românești

0
366

Beatrice Gabriela Azoiței, elevă în clasa a II-a, a Școlii generale 40 Alecu Russo din Iași, este fără doar și poate, mândria colegilor săi, a dascălilor ce predau în cadrul instituției de învățământ primar, și nu în ultimul rând a părinților, care i-au călăuzit pașii către folclorul autentic românesc. Laureată a unui important premiu I la Festivalul de Interpretare Vocal-Instrumental Makeart, care a avut loc în perioada 21-22 octombrie 2016, la Bacău, talentata elevă de la Alecu Russo, are numeroase apariții și concerte-live în sălile de spectacol de la Palatul Copiilor din Iași, dar și la Casa Studenților. Pentru Beatrice, anul 2016 a fost unul extrem de fructuos și plin de realizări în domeniul pe care îl iubește cel mai mult, și anume folclorul românesc. Eleva de doar 8 anișori a devenit o prezență mai mult decât constantă la concursurile intitulate “Ritmurile Copilăriei”, un festival local de muzică, la care a și fost remarcată și elogiată apoi de nume importante de artiști ieșeni, interpreți de muzică populară. Beatrice Azoiței și-a început cariera muzicală de la frageda vârstă de 5 anișori, având-o mai întâi ca profesor-îndrumător pe cunoscuta interpretă de muzică populară Claudia Martinică. Ulterior, după ce a prins aripi și a pătruns încet-încet în tainele frumoase ale muzicii românești și a folclorului autohton, copila și-a continuat activitatea concertistică și a ajuns să performeze la secțiunea canto-popular sub bagheta profesorului-îndrumător Ana Maria Ababei, care este și studentă la Facultatea de Arte George Enescu.

Rezultatele nu au întârziat să apară după multe ore de muncă intensă

Programul lui Beatrice este unul extrem de încărcat dar acest lucru nu o împiedică să aibă rezultate foarte bună la învățătură. Ea este nevoită să meargă de 2-3 ori pe săptămână la repetiții, la Palatul Copiilor , după care se grăbește acasă la lecții. Dragostea neprețuită pentru folclor și artă pur românească i-au adus elevei din Iași și multe satisfacții, aceasta având în momentul de față și trei piese folclorice personale și extrem de vesele, foarte apreciate de publicul tânăr. Dacă părinții micuței interprete sunt deja în al nouălea cer, și se mândresc, în mod evident, cu performanțele vocale și artistice ale acesteia, învățătoarea Maria Stâlniceanu, de la Alecu Russo, are doar cuvinte de laudă și de apreciere sinceră la adresa elevei sale, Beatrice Gabriela. În timpul liber, dacă acesta mai există, copila ia lecții de înot și merge la dansuri sportive.

Iubește folclorul curat și nealterat dar și muzica ușoară românească

Pe Facebook, cea mai cunoscută rețea de socializare, eleva de la Alecu Russo are o activitate intensă, ca mai toți copiii și adolescenții din ziua de azi. La capitolul prieteni, Beatrice are o duzină din rândul cântăreților și iubitorilor de folclor. La loc de cinste se numără cunoscuții artiști Ștefan Deaconița, Margareta Clipa, Niculina Stoican și nu în ultimul rând instrumentistul Marinică Botea. Eleva iubește deosebit de mult și muzica ușoară românească printre favoriții săi regăsindu-se Paula Seling, Andra, Loredana Groza, Elena Gheorghe, Smiley, Delia Matache și Antonia. Printre vedetele de televiziune cele mai apreciate se numără Cătălin Măruță.  De asemenea, părinții micuței interprete au la activ numeroase conexiuni în lumea interpreților și artiștilor locali, printre aceștia numărându-se cunoscuți profesori de canto, violoniști sau cant-autori populari. La final, mai trebuie amintit și faptul că, în numai doi ani de activitate, Beatrice Gabriela Azoiței a făcut cât alții în zece. Ea a făcut deja turul televiziunilor specializate în promovarea muzicii populare românești, respectiv Etno TV și Favorit TV, unde s-a simțit ca acasă, și s-a bucurat de aprecierea tuturor iubitorilor de folclor.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments