Incineratorul de deşeuri toxice din Vlădiceni-Tomeşti, care pune în pericol vieţile localnicilor din zonă, a devenit un caz de importanţă majoră şi chiar de siguranţă naţională. În urma a zeci şi sute de plângeri aparţinînd cetăţenilor din comună, societăţii civile, dar şi unor firme cu afaceri în zonă, procurorii ieșeni au declanşat urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu împotriva mai multor funcţionari din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, Gărzii de Mediu Iaşi, Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, responsabile pentru emiterea autorizaţiei integrate de mediu şi acordului de mediu în favoarea firmei băcăuane Demeco SRL. În vizorul anchetatorilor este şi Ciprian Blănaru, administratorul societăţii Demeco, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii şi uz de fals.
GALERIE FOTO
Scandalul pe tema incineratorului de la Vlădiceni – Tomești, care, prin emisiile de gaze și toxine degajate în atmosferă pune în pericol real viețile localnicilor din zonă dar și a cetățenilor din mai multe cartiere ale Iașului, a intrat în faza cercetării penale. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, sprijiniți de polițiști din cadrul IPJ Iași – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au demarat recent urmărirea penală în dosarul nr. 370/P/2016, a mai multor funcționari ieșeni din cadrul APM, DSP și Garda de Mediu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz și neglijență în serviciu.
Plângere la DNA
În urma unei plângeri penale înaintate către DNA Iași, de către Mioara Gociu și Bogdan Negoiță, administratori ai firmelor Etrirom Est SRL, respectiv Nilgom SRL, anchetatorii anticorupție au trimis dosarul pentru soluționare, colegilor de la Parchetul de pe lângă Tribunal. În vizorul procurorilor se află societatea Demeco SRL Bacău, principalul responsabil de dezastrul ecologic de la marginea Iașului, cât și conducerile instituțiilor statului care și-au dat girul de eliberare a autorizațiilor integrate de mediu.
Norul toxic vine peste oraș
Incineratorul de la Vlădiceni-Tomeşti produce emisii toxice pentru populaţia Iaşului, cum ar fi: metale grele, dioxine, acizi, cianuri, furani, şi pulberi cancerigene de îngrăşăminte şi pesticide. Gazele de ardere se împrăştie peste tot însă zonele cele mai afectate sunt cartierele Bucium, Zona Industrială a oraşului şi localităţile Dancu, Vlădiceni și Tomeşti. Locuitorii din zonă deja se confruntă cu grave probleme respiratorii, varsături, ameţeli şi dureri insuportabile de cap. Aceștia au trimis nenumărate sesizări și reclamații către instituțiile competente însă nimeni nu s-a sinchisit că măsoare și să monitorizeze emisiile de gaze și toxine degajate în zonă de incineratorul de deșeuri de la Vlădiceni-Tomești.
Gociu: “Există o anumită complicitate a factorilor responsabili din Iași”
Administratorul SC Etrirom Est SRL, Mioara Gociu, cu sediul pe str. Trei Fântâni, județul Iași, cea care a reclamat primul faptul că angajații săi, și localnicii din zonă,, au probleme grave de sănătate, tocmai din cauza acestor toxine și gaze emise în aer de incineratorul Demeco, acuză instituțiile statului de complicitate meschină. “Deși localnicii au protestat împotriva activității acestei firme din Bacău, nu s-au luat nici un fel de măsuri. Personal, am sesizat instituțiile de control competente încă din luna februarie 2016. Cu toate acestea, firma Demeco și-a continuat activitatea de îmbolnăvire cu bună-știință a cetățenilor. DSP Iași avea obligația legală, conform unor standarde de impact asupra sănătății populației, să monitorizeze clar și concis și să măsoare calitatea aerului din zonă, însă nu s-a dorit acest lucru. Pentru că nu au un ordin clar de la minister. Din informațiile mele, din februarie și până în vară, la incineratorul de la Vlădiceni-Tomești au fost arse aproape 1.000 de tone de deșeuri toxice periculoase pentru sănătatea oamenilor din zonă, iar conducerea firmei băcăuane a dat asigurări că nu este nici un fel de problemă. Mai mult, pentru a-și acoperi neregulile, cei de la Demeco au susținut sus și tare că firma lor a fost doar în probe tehnologice. Cu siguranță există o complicitate și o parșivenie a instituțiilor statului care ar fi trebuit să controleze amănunțit activitatea societății Demeco și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați ”, a precizat Mioara Gociu.
Incineratorul-problemă, verificat în ianuarie 2017
Patronii firmelor Etrirom Est SRL și Nilgom SRL, care au afaceri în zona funcționarii incineratorului de la Vlădiceni-Tomești, le-au declarat anchetartorilor că angajații lor se confruntă cu probleme grave de sănătate din cauza gazelor și toxinelor degajate în atmosferă. “Angajații mei sunt în permanență răciți, acuză probleme respiratorii, dispnee, cefalee, dureri abdominale, grețuri și vărsături, iar unii se plâng de glanda tiroidă. Lupta noastră nu este ușoară. Cu toții trăim în acest oraș. Vrem un oraș curat, fără toxine și gaze, fără poluare. Intenționez să fac o campanie publică, o colectă, de strîngere de fonduri, pentru a achiziționa un echipament mobil performant de măsurare a calității aerului, atât a emisiilor cît și a . Practic vor putea fi măsurate toate emisiile provenite de la coșul de dispersie al poluatorilor industriali. Am identificat acest aparat. El există în Iași, cadrul Facultății de Fizică, dar costul este destul de mare, cca 700.000 de euro. Pentru această acțiune și colectă publică voi cere și sprijinul Primăriei Municipiului Iași. În acest moment, un astfel de laborator modern acreditat, care să măsoare calitatea aerului, și să identifice noxele și emisiile nocive din atmosferă nu există în țară” a mai subliniat Mioara Gociu. Administratora SC Etrirom SRL crede însă că rezolvarea problemei de la Vlădiceni-Tomești stă numai în mâinile autorităților de control. Factori de decizie din Ministerul Mediului au promis recent că vor trimite o echipă de control pentru a verifica activitatea firmei băcăuane Demeco. Surse din anturajul anchetatorilor au declarant pentru ziarul 7Est că, imediat după sărbătorile de iarnă, respectiv în ianuarie 2017, corpul de control al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, va declanșa o amplă acțiune de verificare a incineratorului de deșeuri toxice de la Vlădiceni-Tomești.
Juristul Demeco: “ Nu este nici un pericol”
În tot acest timp, reprezentanţii firmei Demeco Bacău dau asigurări ferme că incineratorul de la Vlădiceni-Tomești deține aparatură nouă, modernă și performantă și nu poluează atmosfera în niciun fel. “Le garantăm oamenilor că nu este niciun pericol. Avem aparatură la standarde, o să se convingă că nu este nimic în neregulă’’, susține Mirel Pană, managerul de proiect. Și juristul firmei Demeco, cea care apără interesele societății băcăuane în instanță, Andrada Nesvabda, susține că activitatea incineratorului este în regulă. “Activitatea firmei Demeco a făcut fost obiectul unor verificări, din partea instituțiilor de control, și de 2-3 ori pe săptămână. Au fost în control și cei de la București și cei de la Iași. S-au luat tot felul de probe și analize. Până la urmă totul a fost în regulă. Despre cercetările procurorilor nu știu nimic. Nu am primit nimic, nici un fel de înștiințare oficială din partea organelor de anchetă. Nu am cunoștință de așa ceva. Referitor la acuzația de abuz în serviciu la care faceți ]n mod evident referire precizez că potrivit legii doar funcționarii publici pot fi acuzați de săvârșirea acestei infracțiuni și nu administratorul unei societăți comerciale private. Deci acuzațiile de abuz în serviciu se referă doar la funcționari publici. În momentul în care ni se va aduce la cunoștință, printr-o adresă oficială, că suntem chemați la Parchet, vom merge”, a conchis jurista Andrada Nesvadba.
Dioxina – una dintre cele mai periculoase toxine
La Iași, lista deșeurilor ce vor fi incinerate de SC Demeco SRL cuprinde deșeuri medicale, deșeuri de mase plastice, cauciuc uzat, pesticide, ingrășăminte, deșeuri din industria chimică și petrolieră. Acestora se adaugă deșeuri electrice și electronice, baterii și acumulatori, care trebuie obligatoriu reciclate, nu incinerate. Acestea sunt primite pe platforma din marginea Iașilor în cantități de până la 35 tone sau 5 tiruri pe zi. Incineratoarele produc emisii extrem de toxice inclusiv metale grele, dioxine, acizi, cianuri, furani, pulberi cancerigene de îngrășăminte și pesticide. O mare parte dintre aceste toxine permanente şi persistente sunt emise sub formă de nanoparticule. Dioxina -2,3,7,8 TCDD este cea mai periculoasă substanţa și poate avea efecte negative asupra omului. Majoritatea deșeurilor arse aici sunt cele petrochimice și medicale, ceea ce înseamnă: risc foarte mare de incendiu și de explozie, firma Demeco nefăcând dovada sortării și depozitării adecvate a diferitelor tipuri de substanțe chimice primite (foarte multe se aprind sau se descompun în gaze toxice atunci când ajung în contact unele cu altele sau când intră în contact cu apa sau cu alte metale. La cea mai mică problemă tehnică, instalația va emite timp de patru ore toate gazele și pulberile din incinerator printr-un coș de avarie fără nici un sistem de filtrare. În consecință, în momentul emiterii autorizației integrate de mediu, Agentia de Protecția Mediului Iași a încălcat flagrant legea.
Primarul din Tomești: “Eu nu le-aș fi aprobat nimic celor de la Demeco”
De aceeași părere este și primarul din Tomești, Ștefan Timofte. Edilul a criticat dur activitatea firmei Demeco SRL Bacău, arătând că dacă el personal ar fi avut pârghiile legale necesare nu ar fi acordat niciodată avizele de funcționare a incineratorului în actuala sa formă care încalcă legea. “Dacă firma în cauză era pe administrativul comunei, aceasta nu obținea niciodată vreun aviz sau vreun document de funcționare. Eu m-am opus tot timpul acestei activități. La mai toate întâlnirile publice pe care reprezentanții firmei băcăuane le-a avut cu cetățenii din zonă, eu nu am fost de acord cu aceste practici. Însă nu am avut pârghiile necesare”, a declarat primarul Timofte. Edilul din Tomești a mai specificat că în cadrul unei astfel de întâlniri ale reprezentanților Demeco cu sătenii din comună, pe actualul șef al Agenției de Protecție a Mediului Iași (n.r.- ing. Victor Bogdan Davideanu) l-ar fi luat gura pe dinainte și ar fi spus de față cu toți că „și o fabrică de conserve ar polua mult mai mult decât ar polua acest incinerator”. În tot acest timp, mai mulți oameni de afaceri locali, ce fac parte din așa-numitul Cluster “Breasla Constructorilor Ieşeni” lansează acuzaţii grave la adresa instituţiilor responsabile ale statului, în speță APM, DSP și Garda de Mediu, care ar fi aprobat cu ochii închiși şi ar fi supravegheat cu bună-știință, o ilegalitate crasă care îmbolnăvește grav locuitorii din zona limitrofă a orașului .
Nicu SAMSON