„Consiliul European se reuneşte pentru prima dată în noul format, de 27, urmând să se încheie mai devreme, cu un dineu informal la care premierul britanic Theresa May nu este invitat”. Agenda reuniunii va include punctele fierbinţi ale actualităţii, precum Siria, criza refugiaţilor, Ucraina, Rusia, Brexit şi Trump.
Premierul May „ar urma să primească un tratament rece la Consiliul European, unde liderii celor 27 de state UE rămase se întâlnesc la un dineu privat pentru a discuta cum să menţină un front unit împotriva Marii Britanii”, scrie presa britanică.
Marea Britanie va începe negocierile pentru ieşirea din UE mai devreme de sfârşitul lui martie 2017
Marea Britanie va începe negocierile formale pentru ieşirea din Uniunea Europeană mai devreme decât sfârşitul lunii martie 2017, dacă acest lucru va fi posibil, a declarat, miercuri, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.
Premierul Theresa May a declarat că va invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a începe negocierile, până la sfârşitul luni martie, dar nu înainte de încheierea anului 2016. „Avem drept obiectiv declanşarea negocierilor până la 31 martie, chiar şi mai devreme, dacă putea”, a declarat Davis, în faţa unei comisii parlamentare. El a precizat că guvernul urmează, încă să decidă, câte detalii va include în scrisoarea pentru invocarea Articolului 50.
În timpul cinei, cei 27 de şefi de stat sau de guvern participanţi ar urma să cadă de acord asupra unui text care să prevadă „deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor“ cu Londra după ce procesul ieşirii Regatului Unit din UE va fi fost lansat oficial, a precizat o sursă diplomatică europeană.
Acest document succint — care ar putea suferi modificări până joi — subliniază că „Cei 27“ sunt gata să negocieze notificarea de către Londra a activării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa negocierile în vederea separării de UE.
Conform unei surse europene, negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, „va fi în prima linie, în coordonare cu statele membre“ pe toată durata negocierilor, care ar urma să se încheie până în octombrie 2018.
Din partea Bruxelles-ului, în orice caz, li se refuză britanicilor opţiunea unui Brexit „ca la carte“. „Cei 27“ sunt fermi în ceea ce priveşte viitorul acces la piaţa unică europeană, opunându-se participării Londrei dacă aceasta nu respectă libera circulaţie a persoanelor, în special a forţei de muncă provenite din Europa de Est.
În aşteptarea notificării britanice, liderii europeni vor să includă în discuţii şi dosarele care divizează Uniunea, în special cel referitor la Rusia, în contextul în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, intenţionează să promoveze o relaxare a relaţiilor cu Moscova.
Astfel, referitor la conflictul din Ucraina, în pofida rezervelor exprimate de Italia, liderii „Celor 27“ ar urma să recomande prelungirea sancţiunilor economice impuse Moscovei în vara lui 2014 şi care vizează sectorul bancar, cel petrolier şi industria de apărare rusă.
În legătură cu Siria, în particular cu căderea iminentă a părţii de est a oraşului Alep, este însă improbabil ca sancţiunile contra Rusiei, aliat tradiţional al Damascului, să se afle pe agenda discuţiilor dintre liderii statelor UE, susţine AFP.
Preşedintele Iohannis va susţine necesitatea continuării implementării Declaraţiei UE-Turcia
Preşedintele Klaus Iohannis va reprezenta România la reuniunea Consiliului European pe agenda căruia se mai recăsesc teme privind migraţia, securitatea internă şi externă a Uniunii, probleme economice, precum şi Brexit şi relaţia cu NATO, nptează news.ro.
„Legat de gestionarea migraţiei, accentul va fi pus pe evaluarea stadiului implementării acordurilor în domeniul migraţiei cu unele state din Africa, precum şi a Declaraţiei UE-Turcia. Totodată, se va aborda şi tema reformei sistemului de azil, inclusiv principiile de responsabilitate şi solidaritate. Preşedintele României va susţine intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele de origine sau de tranzit ale migranţilor, în vederea dezvoltării lor economice, ceea ce va conduce, implicit, la diminuarea fluxurilor migratorii spre Uniunea Europeană”, informează Preşedinţia.
Un alt punct asupra căruia România va insista este necesitatea continuării implementării Declaraţiei UE-Turcia în domeniul migraţiei. Preşedintele „va susţine că dialogul şi comunicarea cu autorităţile turce rămân esenţiale, Turcia fiind un partener cheie al Uniunii Europene, precum şi un aliat important în cadrul NATO”.
În ceea ce priveşte securitatea internă a UE, vor fi analizate progresele înregistrate în ceea ce priveşte Agenda europeană pentru securitate. „Preşedintele României va sublinia că ţara noastră sprijină activ măsurile şi instrumentele necesare consolidării securităţii interne a Uniunii şi a unei mai bune apărări a graniţelor sale externe”, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.
Pe tema apărării şi a securităţii externe a UE, discuţiile se vor axa pe relaţiile UE-NATO, planul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum şi Planul european de acţiune pentru apărare propus de Comisia Europeană. „Preşedintele Klaus Iohannis va susţine aprofundarea cooperării între Uniunea Europeană şi NATO pentru a putea răspunde în mod corespunzător provocărilor la adresa securităţii din regiune”, mai spune Preşedinţia.
Alte teme discutate se vor referi la economie, unde se va analiza stadiul implementării diferitelor Strategii privind Piaţa Unică (Strategia privind Piaţa Unică Digitală, Planul de Acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital, Uniunea Energiei). De asemenea, se va discuta despre stimularea investiţiilor la nivel european, inclusiv prin extinderea Fondului European de Investiţii Strategice şi, nu în ultimul rând, vor fi abordate iniţiativele privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi lupta împotriva şomajului.
„Preşedintele României va sublinia că sunt necesare eforturi suplimentare la nivelul Uniunii cu privire la dezvoltarea politicii industriale europene pentru atingerea ţintei de contribuţie a industriei cu 20% la PIB-ul Uniunii Europene în anul 2020”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
O altă temă discutată va fi cea privind relaţiile externe ale Uniunii Europene. În cadrul reuniunii Consiliului European se va discuta în special despre procesul de ratificare de către Olanda a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina.
„Referitor la acest subiect, Preşedintele Klaus Iohannis va susţine nevoia identificării unei soluţii care să permită intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina, fără renegocierea sau modificarea acestuia”, potrivit Preşedinţiei.
În cadrul întâlnirii în format UE 27 se va aborda subiectul paşilor de urmat în procesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„Având în vedere procesul lung şi complex pe care îl va implica ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Preşedintele României se va pronunţa pentru importanţa gestionării într-un mod predictibil a procesului, conform Tratatelor Uniunii şi păstrând unitatea celor 27 de state membre”, se mai arată în comunicat.