Administraţia Obama a transmis totodată că Vladimir Putin a autorizat personal atacuri cibernetice asupra conturilor de e-mail ale oficialilor americani democraţi în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale şi a spus că este un „fapt” că astfel de acţiuni au ajutat campania lui Donald Trump. Casa Albă, de asemenea, l-a asaltat pe Trump, spunând că trebuie să fi ştiut de implicarea Rusiei.
Nicio dovadă nu a fost oferită pentru oricare dintre acuzaţii, cele mai recente care zdruncină tranziţia incomodă din America de la cei opt ani sub preşedintele democrat Barack Obama la o nouă administraţie republicană condusă de Trump. Revendicările privind imixtiunea rusă în alegeri au sporit de asemenea tensiunile deja debilitante dintre Washington şi Moscova privind Siria, Ucraina şi o serie de alte dezacorduri.
Putin, responsabil
„Numai oficialii de rang înalt din Rusia ar fi putut autoriza aceste activităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, repetând cuvintele dintr-o evaluare a serviciilor de informaţii din octombrie, potrivit Associated Press.
Consilierul adjunct de securitate naţională al lui Obama, Ben Rhodes, a mers mai departe, spunând că vinovatul a fost Putin, care este responsabil pentru acţiunile guvernului rus.
„Nu cred se întâmplă lucruri de această anvergură în guvernul rus fără ca Vladimir Putin să ştie”, a declarat Rhodes la MSNBC.
Acuzaţiilor indică astfel că Putin, liderul celui mai mare duşman geopolitic al naţiunii, a subminat în mod direct democraţia SUA. Oficialii americani nu au susţinut, cu toate acestea, că Trump ar fi fost învins de Hillary Clinton, pe 8 noiembrie, dacă nu beneficia de asistenţa Rusiei. De asemenea, nu a existat niciun indiciu de manipulare a numărării voturilor.
Kremlinul a respins categoric acuzaţia de implicare a lui Putin, purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, respingând afirmaţiile ca „un nonsens ridicol”.
Disputa asupra rolului Rusiei alimentează o ceartă din ce în ce publică între Casa Albă a lui Obama şi echipa lui Trump, care ameninţă să strice armistiţiul delicat pe care Obama şi Trump l-au falsificat după ziua alegerilor.
Trump acuză fabricarea implicării ruse
Donald Trump şi suporterii săi insistă însă că furia democraţilor asupra Rusiei este o încercare de a submina validitatea victoriei sale electorale. El a acuzat democraţii că au fabricat povestea implicării ruse în alegerile americane, pentru a ascunde jena de după înfrângere.
Trump a postat pe Twitter joi: „Dacă Rusia sau o altă entitate a derulat hacking-uri, de ce a aşteptat Casa Albă atât de mult pentru a acţiona? De ce se plâng numai după ce Hillary a pierdut?”
De asemenea, el şi-a exprimat admiraţia faţă de Putin, iar alegerea sa de secretar de stat – magnatul petrolului Rex Tillerson, care a lucrat îndeaproape cu liderul rus – a ridicat îngrijorări.
Oficiali ai agenţiilor secrete: Putin a aprobat personal atacurile
Preşedintele rus Vladimir Putin a supervizat atacul cibernetic derulat de agenţiile sale de informaţii asupra alegerilor prezidenţiale din SUA şi a transformat o încercare generală de a discredita democraţia americană într-un efort de a-l ajuta pe Donald Trump, au declarat joi doi oficiali ai serviciilor secrete din SUA.
Preşedintele rus ar fi instruit personal cum să fie extrase şi folosite materialele piratate ale democraţilor din SUA. Obiectivele lui Putin în presupusul hacking ar fi pornit de la o răzbunare împotriva lui Clinton, însă s-au transformat într-un efort mai larg, pentru a arăta că lumea politicii americane este coruptă şi – în cuvintele unuia dintre oficiali – pentru a „desprinde aliaţi cheie americani, prin crearea imaginii că (alte ţări) nu mai pot depinde de SUA să fie un lider global credibil”.
Represalii împotriva Rusiei
Barack Obama a avertizat că SUA va recurge la represalii pentru atacurile cibernetice ruseşti din timpul alegerilor prezidenţiale, potrivit The Guardian.
Potrivit extractelor dintr-un interviu ce va fi difuzat la National Public Radio vineri dimineaţa, preşedintele american a declarat că aşteaptă un raport final pe care l-a ordonat asupra seriei de atacuri cibernetice din Rusia, dar a promis că va exista un răspuns.
„Cred că nu există nicio îndoială că, atunci când un guvern străin încearcă să afecteze integritatea alegerilor noastre… trebuie să luăm măsuri”, a spus Obama. „Şi o vom face – la un moment şi loc la alegerea noastră”, a adăugat el, precizând că unele dintre măsuri pot fi explicite şi făcute publice, dar o parte dintre ele nu pot fi.
CIA a considerat că atacurile cibernetice ruseşti, inclusiv hacking-ul e-mailurilor de la Comitetul Naţional Democrat, au avut ca scop să influenţeze alegerile în favoarea lui Donald Trump. FBI-ul este de acord că a fost un hacking rusesc, dar încă nu a ajuns la concluzia că el era destinat să favorizeze concurentul republican.
Obama a declarat că se va abţine să se pronunţe cu privire la intenţiile Moscovei în aşteptarea unui raport final, dar a declarat că impactul intervenţiei a fost clar. Dezbaterea asupra motivaţiei, a spus el, „nu distrage în niciun fel, cred, atenţia de la punctul de bază pe care toată lumea l-a perceput cu acurateţe în timpul alegerilor – că, de fapt, atacul cibernetic rus a creat mai multe probleme pentru campania Clinton decât pentru campania Trump”.
El a adăugat: „Nu există nici o îndoială că acesta a contribuit la o atmosferă în care concentrarea în anumite săptămâni sau chiar luni a fost plasată pe email-urile lui Hillary, pe Fundaţia Clinton şi pe bârfa politică din jurul Partidului Naţional Democrat”.
Preşedintele nu a încercat să evalueze impactul complet al intervenţiei, dar a insistat că a avut un efect. „Alegerile se pot transforma întotdeauna în mod diferit”, a spus el. „Nu se ştie niciodată ce factori vor face o diferenţă. Dar nu am nici o îndoială că a avut un anumit impact, doar din cauza acoperirii”, a precizat Obama.
În interviul pentru NPR, Obama şi-a exprimat neîncrederea în sprijinul partidului republican pentru poziţiile de politică externă ale lui Trump, care au fost în mod uniform de susţinere a preşedintelui rus, Vladimir Putin.