Cum explică Putin înfrângerea de la Palmira şi ce îşi doreşte acum în Siria

0
41

Întrebat în cursul vizitei la Tokyo asupra înfrângerii de la Palmira, Putin a declarat că acest oraş istoric din centrul Siriei a căzut din nou în mâna jihadiştilor din cauza lipsei unei coordonări între coaliţia internaţională  antijihadistă, regimul de la Damasc şi Rusia.

Potrivit liderului de la Kremlin, operaţiunea de alungare a rebelilor din Alep este mai importantă, atât politic cât şi militar, decât stăpânirea Palmirei.

„Din punctul meu de vedere, chestiunea Palmirei este pur simbolică. Alep este mai important din punct de vedere militar şi politic“, a explicat preşedintele rus, citat de Sputnik.

Un armistiţiu pentru Siria

„Următoarea etapă“ în Siria este „un armistiţiu pe întregul teritoriu“, a continuat Putin, un  aliat fidel al liderului regimului de la Damasc Bashar al-Assad.

„Purtăm negocieri intense cu reprezentanţii opoziţiei armate, mulţumită medierii Turciei“, a precizat el.

„Ne-am pus de acord, într-o convorbire la telefon cu domnul (preşedinte turc Recep Tayyip) Erdogan, să propunem diverselor părţi din conflict un nou teren pentru negocieri de pace. Acesta ar putea să fie capitala Kazahstanului, Astana“, a adăugat şeful statului rus.

Astana a găzduit deja întâlniri între reprezentanţi ai regimului de la Damasc şi personalităţi ale opoziţiei tolerate de regim.

Putin a făcut aceste declaraţii în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri în scopul de a obţine mobilizarea la Alep a unor observatori internaţionali însărcinaţi să supravegheze operaţiunile de evacuare a civililor şi rebelilor.

Mii de persoane au fost evacuate joi din Alep, la o lună după lansarea unei ofensive devastatoare a regimului, care se pregăteşte să proclame cea mai importantă victorie din război, şi anume recucerirea totală a celui de-al doilea cel mai important oraş din Siria.

Potrivit lui Bashar al-Assad, care a beneficiat de susţinerea crucială a Moscovei şi a Teheranului, sirienii „scriu istorie“ prin „eliberarea“ oraşului Alep.

Conflictul foarte complex din Siria, în care sunt implicaţi diverşi beligeranţi şi susţinători ai lor regionali şi internaţionali, s-a soldat cu peste 310.000 de morţi din martie 2011 şi până în prezent.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments