Compania ruso-americană apare înregistrată cu sediul în Nassau, Bahamas, iar numele lui Tillerson apare alături de alţi executivi ai companiei în documente furnizate anonim publicaţiei germane Suddeutsche Zeitung.
ExxonMobil a confirmat informaţiile, însă a adăugat că Tillerson a renunţat la poziţia de director a firmei subsidiare în 2006, după ce a devenit director executiv al companiei-mamă.
Documentele nu reprezintă o încălcare a legii de către Tillerson sau ExxonMobil, însă ridică din nou întrebări asupra legăturilor strânse pe care afaceristul american le are cu Rusia. De asemenea, folosirea unor companii offshore înregistrate în paradisuri fiscale de către Exxon reprezintă o practică contrară ideii de „America înainte de tot” promovată în campania prezidenţială de Trump.
Sursă: Suddeutsche Zeitung
Într-un registru care notează compania subsidiară datând din 2001, Tillerson apare ca fiind cel mai vechi dintre cei trei directori Exxon Neftegas de la acea vreme, fiind numit în funcţie la 1 ianuarie 1998, şi era totodată şi preşedintele comitetului executiv. Pe lista de oficiali ai companiei apar persoane situate în trei zone diferite: oraşul american Houston, Moscova şi peninsula estică rusă Sahalin. Cel mai important proiect Exxon Neftegas este exploatarea petrolieră şi de gaze naturale Sahalin-1, situată la nord-est de peninsula rusă, în largul Oceanului Arctic.
Tillerson este privit cu scepticism de către membrii comisiei din Senatul Statelor Unite care trebuie să-l confirme ca Secretar de Stat din cauza relaţiilor strânse pe care le are cu preşedintele rus Vladimir Putin şi apropiaţii acestuia de la Kremlin.
Directorul executiv al ExxonMobil nu are experienţă politică, lucrând de mai bine de patru decenii în cadrul companiei petroliere. În 2011, a negociat o înţelegere de exploatare de petrol şi gaze naturale ruseşti în Oceanul Arctic, primind ulterior decoraţia Ordinul Rus al Prieteniei de la Putin în 2013.
Proiectul a fost oprit ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite Rusiei în 2014, după criza din Ucraina şi anexarea Crimeei; ulterior, Tillerson a declarat de mai multe ori că ExxonMobil se opune sancţiunilor, iar criticii săi spun că o eventuală relaxare a acestora în cazul numirii directorului ca Secretar de Stat ar putea reprezenta un conflict de interese.