Iaşul a fost vedeta celei de-a patra ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale Române desfăşurată duminică, 18 decembrie, la Bucureşti.
Marea soprană Nelly Miricioiu, care a studiat la Conservatorul din Iaşi, oraş în care a şi debutat, a primit Marele Premiu al Galei, distincţia fiind înmânată de către Principele Radu al României. În cadrul aceleiaşi ceremonii, tenorul Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iaşi, i-a decernat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. De asemenea, spectacolul Carmen, montat de către regizorul Karel Drgac pe scena Operei Naţionale Române din Iaşi a primit premiul pentru Cel mai bun spectacol de operă. Tot spectacolul Carmen a mai adus două distincţii Iaşului, Premiul Special al Juriului fiind acordat lui Carlos Vilan pentru pentru cea mai bună coregrafie-divertisment, şi premiul pentru debut feminin, acordat sopranei Lucia Mihalache. Sopranele Ella Urmă şi Camelia Şotrin Pascu de la Opera Naţională Română Iaşi au fost distinse cu Premiul de excelenţă, respectiv Premiul pentru întreaga activitate.
Valoare recunoscută
Fără îndoială, distincţiile acordate sopranei Nelly Miricioiu au reprezentat atracţia principală a serii. ”Suntem privilegiaţi să omagiem una dintre gloriile secolelor 20 şi 21 în operă. O demnă urmaşă a celor care au lăsat, prin geniul lor, o amprentă. Nelly Miricioiu face parte dintr-o generaţie redutabilă. După 40 de ani de la debut este tot atât de suprinzătoare şi dăruită acestei arte fără pereche. La mulţi ani, Nelly Miricioiu!” a spus Principele Radu în discursul dinaintea acordării Marelui Premiu al Galei. “Moldova ne-a dăruit mulţi artişti. Am avut noroc cu profesorii mei de la Iaşi. Mereu am spus că pentru mine a fost o stea care a strălucit, pentru că am avut noroc să termin studiile în Iaşi. Sufletul meu molovean nu îşi va găsi niciodată altă definiţie”, a declarat soprana Nelly Miricioiu, la primirea distincţiei de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.
Carieră fabuloasă
Nelly Miricioiu a studiat la Conservatorul din Iași, clasa Tiberiu Popovici, unde a și debutat în rolul Regina nopții din Flautul fermecat de Mozart. În 1972 a fost cea mai tânără participantă la concursul „Francisco Vinas” unde a adjudecat marele premiu, iar în 1975 a câștigat prima ediție a concursului „Maria Callas” la Atena. Consacrarea internațională adevărată s-a produs odată cu debutul său pe scena Operei scoțiene, Scottish Opera, în 1981, în rolul Violettei din La traviata de Giuseppe Verdi. Alte roluri interpretate pe scena operei naționale a Scoției din Glasgow au inclus Manon Lescaut și Tosca, ambele scrise de Giacomo Puccini. În anul următor, Miricioiu a debutat pe scena Operei Regale, Royal Opera House, din Londra în rolul Neddei din Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, alături de Jon Vickers. În 1983, Nelly Miricioiu și-a făcut debutul pe scena operei La Scala din Milano, în rolul titular din Lucia di Lammermoor. Ulterior, devenind o voce confirmată, soprana română a apărut pe scenele celor mai importante teatre lirice din Europa, cântând la Amsterdam, Bruxelles, Roma, Hamburg, Geneva, München, Viena, Salzburg, Paris, Madrid, Barcelona, etc..