Pacea în Siria în viziunea Rusiei, Turciei şi Iranului

0
82

 

Vorbind la Moscova după convorbirile cu omologii săi din Turcia şi Iran, Lavrov a spus marţi 20 decembrie că cele trei ţări sunt de acord că în Siria trebuie extinsă încetarea focului, trebuie garantat accesul liber al ajutoarelor umanitare şi trebuie mărită libertatea de mişcare a civililor. 

 

Întâlnirea de la Moscova a avut loc la o zi după asasinarea ambasadorului rus în Turcia, act despre care Ankara şi Moscova spun că a a fost menit să deturneze normalizarea relaţiilor dintre ele. Un poliţist turc aflat în ziua sa liberă a tras asupra ambasadorului Andrei Karlov la o galerie de artă din capitala Turciei, strigând că uciderea lui Karlov e o ripostă la crimele comise în timpul asedierii oraşului sirian Alep. 

 

Potrivit declaraţiei comune, cele trei ţări sunt gata să devină garante ale acordului în curs de pregătire între guvernul Siriei şi opoziţie.„Iranul, Rusia şi Turcia îşi exprimă deschiderea de a contribui la elaborarea acordului în curs de pregătire, negocieri pe marginea căruia se poartă în prezent între guvernul Siriei şi opoziţia siriană, şi să devină părţi garante ale acestuia“ a declarat Lavrov.

 

„Miniştrii au convenit asupra importanţei de a extinde regimul de încetare a focului, de a garanta un acces neîngrădit la ajutoarele umanitare şi libera circulaţie a populaţiei pe teritoriul sirian“, a mai spus Lavrov.

 

Şeful diplomaţiei ruse a asigurat, de asemenea, că evacuarea civililor din cartierele rebele din Alep va fi încheiată „în una, două zile maxim“. Începută în urmă cu cinci zile în oraşul Alep distrus de bombardamente, „evacuarea este în prezent pe cale să se încheie“, a declarat ministrul rus.

 

Lavrov a dat asigurări că „nu se încearcă să se arunce o umbră asupra eforturilor tuturor altor parteneri pentru soluţionarea crizei siriene“.

 

„Nu trebuie să respingem munca ce a fost realizată de Rusia şi SUA. Am ajuns la nişte rezultate în septembrie, însă, din nefericire, americanii nu au putut să acţioneze după cum am convenit“, a adăugat el, cu referire la o tentativă ruso-americană de armistiţiu în Siria, armistiţiu care în final a eşuat după o săptămână. 

 

Rebelii care asediază de mai multe luni oraşul al-Bab, controlat de Statul Islamic, au reuşit, cu ajutorul armatei turce, să preia controlul total asupra autostrăzii care face legătura între acest oraş şi Alep, a anunţat miercuri surse militare de la Ankara, potrivit Reuters. 

 

Armata turcă a anunţat că avioanele sale de luptă au distrus 48 de ţinte ale grupării Statul Islamic şi au ucis 15 militanţi. Patru militari turci au fost uşor răniţi când vehiculul în care se aflau a fost afectat de o explozie produsă la marginea şoselei. 

 

 

Israelul ar putea prelua răniţi la Alep pentru a-i trata în spitalele sale

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că Israelul analizează posibilitatea de a transfera răniţi din oraşul sirian Alep în spitalele israeliene, pentru tratament, relatează Reuters.

 

Mulţi răniţi în războiul civil din Siria au fost transportaţi discret în spitalele israeliene în ultimii trei ani, deşi cele două ţări sunt, oficial, în război.

 

„Suntem pregătiţi să preluăm femeile şi copiii răniţi, dar şi bărbaţii, dacă nu sunt combatanţi (…), să îi aducem în Israel, să avem grijă de ei în spitalele noastre, aşa cum am făcut cu mii de civili sirieni”, a spus Netanyahu în cursul unei întâlniri cu reporteri străini, la Ierusalim.

 

„I-am cerut Ministerului de Externe să caute metode de a extinde asistenţa medicală oferită de noi către victimele civile ale tragediei siriene, în special din Alep”, a adăugat el.

 

Între timp, în Siria, 37.500 de oameni au părăsit Alepul începând de săptămâna trecută, în cadrul operaţiunii de evacuare a civililor şi combatanţilor din estul Alepului, potrivit Turciei.

 

Oamenii sunt duşi în zone controlate de opoziţie, apoi aleg unde să meargă.

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments