UE face Poloniei recomandări cu privire la respectarea statului de drept

0
68

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans a anunţat miercuri că UE „nu va abandona acest subiect“ până când Guvernul polonez nu va aborda problemele cu privire la independenţa sistemului judiciar şi alte probleme considerate atingeri aduse drepturilor politice fundamentale.

„Cred că aceasta este o provocare substanţială la adresa statului de drept în Polonia, iar statul de drept este baza pe care este construită întreaga structură europeană“, a declarat Timmermans într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Nutrim un puternic sentiment de solidaritate cu poporul polonez care merită, ca toţi europenii, să aibă un sistem judiciar independent, să aibă o separare completă a puterilor în ţara lor“, a spus vicepreşedintele CE

UE lansează aceste noi avertismente în contextul unei înfruntări tot mai dure între politicienii polonezi şi după ce opoziţia a promis că va continua să blocheze Parlamentul de Crăciun şi Anul Nou.

În centrul acestui conflict sunt acuzaţii de derivă autoritaristă a Partidului Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist şi populist) şi de erodare a instituţiilor democratice.

Grzegorz Schetyna, liderul Partidului Platforma Civică, în opoziţie, a declarat că deputaţii vor continua să protesteze în Seim (Camera inferioară a Parlamentului polonez) până pe 11 ianuarie, când Legislativul îşi va relua activitatea după vacanţa de sărbători. Ei protestează faţă de măsuri impuse de PiS pe care le denunţă ca nedemocratice.

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski a apreciat că acest comportament al parlamentarilor protestatari este de „natură criminală“ şi i-a îndemnat să respecte legea.

El a declarat totodată că vrea o reconciliere cu opoziţia, le-a urat opozanţilor săi sărbători fericite şi a spus că „noi apreciem opinia opoziţiei, acesta este sarea democraţiei“.

Principalele partide de opoziţie – Platforma Civică şi Modern, ambele de centru şi proeuropene – insistă că Guvernul erodează democraţia. Această opinie este împărtăşită de mulţi protestatari care au ieşit în stradă, la Varşovia şi în alte oraşe, de vineri, când a izbucnit ultima criză.

Deşi protestele au fost în mare parte paşnice, au existat unele ciocniri, izolat, iar unele persoane au încercat, în semn de protest, să blocheze automobile la bordul cărora se aflau oficiali din partidul la putere.

În replică, autorităţile au consolidat securitatea Parlamentului din Varşovia, unde au loc cele mai multe proteste, au instalat garduri de metal şi au dat afară protestatari din clădire.

Armata a mobilizat jandarmeria să asigure securitatea Parlamentului, iar adjunctul ministrului de Interne Jaroslaw Zielinski le-a spus senatorilor că mobilizarea vizează să „asigure activitatea statului şi instituţiilor lui“.

Însă prezenţa poliţiei militare alimentează îngrijorările protestatarilor antiguvernamentali şi unele temeri potrivit cărora Guvernul ar putea să plănuiască o reprimare.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments