Declarația torționarului de la Iași: „Nu i-am bătut cu ciocanul, era un levier!”

0
102

„Nu i-am bătut pe detinuti la talpa cu ciocanul. Era un levier”, a spus Constantin Istrate. Daca in urma cu cinci luni era declarat „mort” de sotia sa, la o zi dupa ce a fost deconspirat, iar pe numele sau IICCMER a depus o plangere penala la Parchet pentru crime impotriva umanitatii, fostul comandant al Penitenciarului Gherla, din anii ’50, Constantin Teodor Istrate, a facut primele declaratii.

Supravietuitorii temnitei comuniste vorbesc despre cruzimea acestuia care ii batea cu ciocanul la talpi, insa tortionarul are o varianta halucinanta: invoca „inscenarile” si sustine senin ca nu i-a batut pe detinuti cu ciocanul, ci cu levierul.

Mai mult, spune el, „la Gherla, nu au murit oameni prin tortura”: „Daca au murit, au murit impuscati de glont!”

Constantin Istrate s-a născut într-o familie de ţărani săraci şi a absolvit şapte clase la şcoala primară din comuna Mălini, judeţul Suceava. Până în 1949 a lucrat ca muncitor necalificat în localităţile Mălini, Cotnari, Cotârgaş şi Mărgineni.

În anul 1947 a devenit membru al organizaţiei locale a Tineretului Sătesc şi a intrat în Armată, de unde a fost repartizat la Brigada de Securitate Comunicaţii, respectiv la Batalionul 5 Securitate Comunicaţii Timişoara, iar, la sfârşitul stagiului militar, a rămas în Securitate ca subofiţer, urmând să fie trimis la specializare.

Astfel, între martie şi noiembrie 1950 a urmat Şcoala de subofiţeri MAI din cadrul Centrului de Instrucţie nr. 27 Securitate Comunicaţii Satu Mare, iar, pe 7 noiembrie 1950, a fost avansat la gradul de sergent major, fiind repartizat la Batalionul 2 Securitate Comunicaţii Iaşi, în funcţia de comandant de pluton la Centrul de Instrucţie Gura Humorului.

În anul 1951, Batalionul 2 Securitate Comunicaţii Iaşi a fost reorganizat în Batalionul 4 Instrucţie Iaşi, iar Istrate a devenit şef al Biroului Registratură şi Documente Secrete.

Constantin Istrate a ajuns în 1954 la Penitenciarul Gherla la formaţiunea 0606, unde a ocupat funcţiile de comandant de pluton (oct. 1954 – 1956), ajutor de serviciu al comandantului şi locţiitor comandant pentru spate (1956 – iun. 1957) şi locţiitor comandant pentru pază şi regim (1957 – dec. 1958 şi 1 mart. 1959 – 1961) şi comandant (dec. 1958 – 1 mart. 1959).

În anul 1967, acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare corecţională pentru delapidare, fiind eliberat cinci ani mai târziu. Istrate a fost decorat cu medalia „Meritul Militar”, clasa a II-a (1955), iar, pe 26 mai 1958, locotenentului Istrate Constantin i s-a conferit Medalia „Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orânduirii de Stat”.

Sursa: Hotnews

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments