Muriţi liniştiţi, statul veghează

0
129

– despre infecţia cancerigenă a presupusului stat de drept –

 

Săptămîna trecută, ieşenii au putut afla, din ” 7 est „, despre o nouă mizerie produsă de ultra-reformata justiţie romîneză. Mai exact, justiţia de Bahlui.

Pe scurt : gazeta a tulburat apele, publicînd informaţii şocante din dosarul public al procesului în care doctorul Paul Botez a fost condamnat la închisoare, în primă instanţă, pentru fapte de corupţie. Vă reamintesc: conform procurorilor, vestitul chirurg a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la un pacient, iar în cabinetul lui au fost găsiţi peste 65.000 de euro, bani dubioşi.

Informaţiile publicate de ” 7 est ” erau şocante şi dezgustătoare. Denunţătorul medicului declara că s-a hotărît să meargă la procuratură atunci cînd l-a auzit pe Botez spunîndu-i unui alt pacient să-şi vîndă casa, ca să aibă cum plăti şpaga pentru operaţie. În plus, denunţătorul, fiind şi martor la percheziţia de după flagrant, mai spunea ceva : că marele profesor Botez ar fi declarat că zecile de mii de euro găsite în biroul lui nu-i aparţin, ci sïnt ale amantei sale, care a obţinut acele sume din practicarea prostituţiei.

Pauză de aerisire.

Ceea ce a urmat după aceste dezvăluiri a fost însă la fel de şocant şi dezgustător: la cererea avocatului care îl reprezintă pe inculpatul Botez, instanţa din Iaşi a hotărît secretizarea acestui dosar. Un dosar care, pînă atunci, fusese public. Motivul  ? Protejarea imaginii inculpatului Botez.

Pauză de aerisire.

Desigur, e posibil ca avocatul lui Botez să danseze şi horodinca în instanţă, dacă crede că asta îi poate ajuta clientul. Poate cere şi ca Botez să fie declarat papă, deci infailibil şi supus doar Judecăţii de Apoi. Sau de Dinapoi, de gustibus. În fine, de la Liviu Bran, fostul avocat al pedofilului Treptow, e logic să aştepţi multe. Inclusiv să declare că clientul lui e academician, ca şi cum academia, cu toată decăderea ei, e un club de şpriţuri şi grătare, ori o masonerie cu taxă de intrare peste medie.

Nu, principala problema nu e nici tupeul cu obraz gros al inculpatului Botez, nici scamatoria avocatului Bran. Principala poblemă, dezgustătoare, e a judecătorului care a hotărît că ” academicianul ” Botez e un inculpat mai cu moţ ca alţii.

Desigur, e posibil ca inculpatul Botez să fie important pentru securitatea naţională, trebuind să-l opereze pe Putin. Sau pe Trump. Ori pe papă. Ori poate a descoperit metoda de a transforma şpaga în uraniu. Ori pielea obrazului în şoric porcin. În toate aceste cazuri, evident că un om atît de valoros trebuie să fie protejat de stat.

Eu cred că e la fel de posibil ca judecătorul care a luat acea hotărîre să fi beneficiat de efectele uneia dintre presupusele descoperiri epocale ale inculpatului Botez. Cea cu obrazul. Dar asta, desigur, ne-o poate spune doar Inspecţia Judiciară, sau cum s-o mai chema. Evident, dacă inspecţia asta chiar există, şi nu e doar o ficţiune, atinsă şi ea de descoperirea magistrală a inculpatului Botez.

Pînă vom şti exact, am un mesaj pentru judecătorul / judecătoarea în cauză : stimate magistrat, pupaţi-mă-n contur ! Se poate şi în şedinţă secretă, desigur, fiindcă am un contur de mare importanţă pentru securitatea naţională. Pe cuvînt. Chiar dacă ea, securitatea naţională, nu ştie asta.

Iar voi, justiţiabili şi pacienţi de rînd, puteţi muri liniştiţi – statul veghează. Pentru ei, nu pentru voi.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments