Ieşenii dependenți de calculator, tratați la Socola

0
211

@ Centrul de specialitate va fi amenajat în clădirea unde a învățat Ion Creangă

În cursul anului viitor, Institutul Socola și-a propus realizarea unui centru special de cercetare medicală pentru tinerii dependenți de calculatoare, IT, jocuri electronice și de noroc, alte activități extrașcolare, care pun în real pericol organismul uman și crează dependent. Pentru acest proiect de anvergură, conducerea Institutului Socola are în vedere reabilitarea totală a Casei Creangă, un așezământ unde a învățat celebrul povestitor și scriitor, Ion Creangă. Clădirea se află în curtea unității spitalicești. Conform managerului Gabriel Oprișanu, acest centru de cercetare va deveni o prioritate în 2017. Au fost constituite mai multe echipe de medici și de asistenți medicali, care pregătesc temele de cercetare pentru noul an.

Cel mai modern computer tomograf

„Dotările existente permit abordarea mai multor teme de cercetare, iar computerul-tomograf și toată aparatura de laborator achiziționată vine în sprijinul echipelor de cercetători. Achiziția CT-ului funcțional reprezintă o nouă oportunitate în asistența medicală și cercetarea psihiatrică. Pentru realizarea centrului de cercetare pentru tinerii dependenți de calculator și altele, sperăm în ajutorul financiar al Ministerului Sănătății. De acolo, dar și din alte părți vom încerca să obținem fondurile necesare”, a precizat managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași” dr. Gabriel Oprișanu.

Institutul de Psihiatrie Socola din Iași are în vedere realizarea unor investiții majore, de câteva milioane de euro, în cursul anului 2017, scopul acestora fiind aducerea unității medicale ieșene în prim-planul activității Psihiatriei la nivel european. După studii intense și de specialitate, conducerea Institutului a achiziționat cel mai modern și performant computer-tomograf  din zona Moldovei. Modernul computer-tomograf achiziționat la Socola are capacități tehnice deosebit de performante, acesta putând realiza 32 de slide-uri (imagini computerizate) ale organismului și creierului uman. Valoarea inițială a investiției a fost de 19 miliarde de lei vechi, însă, în urma licitației, aparatura a fost achiziționată cu 9 miliarde lei vechi. Cu diferența de până la 19 miliarde, s-a reușit achiziționarea unui aparat modern de radiologie și unul de fizioterapie.

Anul Cercetării în Psihiatrie – Socola 2017

Conducerea institutului mai dorește ca anul ce urmează să devină „Anul Cercetării în Psihiatrie – Socola 2017″.

” Doresc ca prin activitățile abordate și rezultatele obținute să facem din Institutul de Psihiatrie Socola un vector important în Psihiatria Europeană. Calitate umană și profesională avem din plin și suntem obligați în viitor ca din Nordul Moldovei să dăm ora exactă în Psihiatria Regională” a conchis managerul Gabriel Oprișanu.

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments