„În primele zile ale mandatului său, Donald Trump va abroga între 60-70% din moştenirea lui Barack Obama“, a declarat, la Fox News, Newt Gingrinch, al cărui nume a fost vehiculat pentru postul de secretar de Stat.
Rămas fără majoritate în Congres după doi ani de mandat la Casa Albă, Barack Obama a legiferat prin ordine executive peste 260 de decrete în domenii precum munca, climatul sau migraţia.
„Sper că preşedintele Obama începe să înţeleagă că moştenirea sa este ca una dintre acele păpuşi care se micşorează pe măsură ce se dezumflă“, a insistat republicanul.
De fapt, Donald Trump a promis în cursul campaniei prezidenţiale că va abroga decrete ale administraţiei Obama.
„Voi elimina toate ordinele executive anticonstituţionale şi voi restabili statul de drept pe pământul nostru“, a promis miliardarul populist.
Anterior, Barack Obama s-a apărat la postul naţional NPR că a recurs la această metodă pentru că nu a avea de ales din cauza înverşunării Congresului la probleme sensibile pentru societatea americană.
Obama a legiferat prin ordine executive în special limitarea portului de arme, după o serie de atacuri armate care au zguduit Statele Unite.
Preşedintele american în exerciţiu înţelege foarte bine că Trump ar putea abroga o parte din decretele sale.
„Face parte din procesul democratic“, a reacţionat el.
Obama se declară „sigur“ că ar fi obţinut al treilea mandat
Pe de altă parte, Barack Obama s-a declarat „sigur“ că ar fi obţinut al treilea mandat, dacă i-ar fi permis Constituţia să candideze din nou, scrie AFP, potrivit news.ro.
Într-un interviu pentru podcastul „The Axe Files“, animat de fostul său consilier apropiat David Axelrod şi produs de CNN şi Universitatea din Chicago, Obama a respins criticile potrivit cărora viziunea sa aasupra Statelor Unite a fost doar un vis.
„Am încredere în această viziune, pentru că sunt sigur că dacă aş fi candidat şi aş fi explicat-o, eu cred că aş fi mobilizat o majoritatea a americanilor care să i se alăture“, a spus el.
„După alegerea şi victoria lui Trump, mulţi oameni au sugerat că, într-un fel, ea este doar un vis. Însă cultura s-a schimbat, majoritatea aderă la ideea unei Americi unice, care este tolerantă şi diversă şi deschisă – şi plină de energie şi dinamism“, a spus şeful statului american.
Obama şi-a prezentat totodată priorităţile pe termen lung. El vrea să ajute la „construirea viitoarei generaţii de lideri, de organizatori, de jurnalişti, de politicieni“. „I-am văzut în Statele Unite, i-am văzut în lumea întreagă“, a subliniat el.
„Vreau să îmi folosesc rolul pentru a dezvolta viitoarea generaţie de talente“, a continuat Obama.
Pe termen scurt, la o zi după ce va pleca de la Casa Albă, intenţionează să doarmă, să-şi ducă soţia în vacanţe foarte frumoase.
„Îmi doresc să scriu“, a mărturisit Barack Obama.
„Trebuie să stau liniştit un moment. Nu politic, vreau să spun, ci interior. Trebuie să te sincronizezi cu tine însuţi şi să absorbi ceea ce s-a întâmplat înainte să iei decizii bune“, a mai spus el.
Însă exclude să se implice în politica de zi cu zi, fapt ce, în opinia sa, „ar inhiba dezvoltarea unor noi voci“.
Urmează „să fiu un cetăţean – iar asta implică drepturi şi obligaţii“, a subliniat cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, care nu a exclus, însă, posibilitatea de a interveni în cazul unor „probleme care vizează fundamentele democraţiei“ americane.