În catastrofa aviatică şi-au pierdut vieţile 64 de membri ai corului, inclusiv dirijorul Valeri Halilov. Şoigu a spus marţi că va lua măsuri pentru „refacerea ansamblului în viitorul cel mai apropiat… astfel ca să poată continua tradiţia”.
Ministrul a mai spus că va aloca fonduri pentru 70 de apartamente de serviciu care să fie distribuite noilor corişti. Membrii Ansamblului coral Aleksandrov, cunoscut în lume şi drept Corul Armatei Roşii, mergeau de la Soci spre Siria ca să le cânte şi să le danseze în preajma Anului Nou soldaţilor ruşi de la o bază aeriană folosită pentru bombardamente împotriva adversarilor regimului de la Damasc, susţinut de Moscova.
Ministrul Şoigu a mai apus astăzi că şcoala militară de muzică va fi numită „Halilov” în memoria dirijorului dispărut. AFP scrie că Ansamblul coral Alexandrov cuprinde în total cam 200 de artişti, dintre care majoritatea sunt muzicieni profesionişti civili, care lucrează şi în alte coruri, ansambluri şi teatre.
Autorităţile ruse au mai recuperat cinci bucăţi din epava avionului prăbuşit duminică în Marea Neagră, printre care fragmente de motor, a anunţat Ministerul rus al Apărării citat de Russia Today.
Fragmentele au fost găsite la o adâncime de 30 de metri.
Anterior, anchetatorii au recuperat, cu ajutorul unei drone submarine FALCON, una dintre cutiile negre ale aeronavei. Aceasta se afla la o adâncime de 17 metri, la 1,6 kilometri de ţărm. .
Cutia neagră urmează să fie trimisă la Institutul Central de Cercetare al Aviaţiei Ministerului Apărării, din oraşul Liuberţi, o suburbie a Moscovei.
Circa 45 de nave, 15 drone submarinie, 192 de scafandri, 12 avioane şi cinci elicoptere iau parte la operaţiunile de recuperare a aeronavei şi victimelor.
Cel puţin 12 cadavre au fost scoase deocamdată din apă, a declarat o sursă din poliţie pentru RIA Novosti.
Un membru al Pazei de coasta ruse a văzut prăbuşirea avioului rusesc Tu-154 în apropiere de Soci, scrie Kommersant, citand surse apropiate anchetei.
În momentul tragediei, martorul involuntar se afla pe o barcă în Marea Neagră.
Potrivit lui, avionul decolat de la Soci, in loc sa urce, a inceput sa piarda rapid din altitudine si zbura deasupra apei ca şi cum voia sa amerizeze. Cu toate acestea, poziţia navei parea ciudata pentru această manevră.
Martorul a remarcat că Tu-154 avea o viteza redusa si botul aeronavei ridicat, cu coada aproape atingand apa. El a comparat situaţia avionului cu „o motocicleta condusa pe roata din spate”. După câteva clipe, avionul a atins cu coada suprafaţa mării, s-a prăbuşit în valuri şi s-a scufundat.
Experţii subliniază faptul că tabloul desenat de martor indica, într-un fel sau altul, acţiunile echipajului. Astfel, Tu-154 a decolat la viteza standard de 345 kilometri pe oră şi a început să urce. Cu toate acestea, după câteva secunde, aparatul a început să piardă din viteză şi altitudine. Versiunea principala este că piloţii au încercat sa atinga altitidinea de croaziera prea repede. Aeronava a ajuns în unghi de atac supracritic, care apoi a condus la pierderea altitudinii.
Cu toate acestea, mărturia nu garanteaza că dezastrul a fost cauzat de piloţi. Avionul se putea prăbuşi şi din cauza greutatii prea mari sau a decentrarii acesteia: într-o conversaţie cu dispeceratul pilotul a spus ca aparatul este „greu”.
Descrierea martorului este confirmata de constatarile privind distrugerile suferite la nivelul cozii avionului rusesc Tu-154, care s-a prăbuşit în Marea Neagră. Aceste distrugeri indică faptul ca comandantul aeronavei a vrut să amerizeze avionul pe suprafata apei, anunta agentia TASS, citând o sursă apropiata de mersul anchetei.
„Scafandrii au descoperit fragmente ale avionului, din zona aripilor pana la coada. Conform datelor preliminare, stricaciunile indica că comandantul a vrut să amerizeze avionul pe apă” – scrie agenţia.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, avionului Tu-154 s-a prăbuşit în Marea Neagră la câteva minute după ce a decolat de pe aeroportul Soci. Toţi cei 92 de oameni aflaţi la bord au murit.
Aeronava se îndrepta spre Latakia, în Siria, unde corul Aleksndrov, al Armatei ruse, precum şi mai mulţi voluntari şi jurnalişti, urmau să ia parte la evenimente organizate cu ocazia Crăciunului şi Anului Nou.