Începând cu 16 decembrie, deputaţi ai opoziţiei ocupă Parlamentul pentru a protesta împotriva adoptării „ilegale“, în opinia lor, a legii finanţelor publice pentru 2017 de către majoritatea formată de partidul Lege şi Justiţie (PiS) şi alte decizii pe care le consideră antidemocratice, transmite agenţia de presă AFP, citată de Agerpres.
„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: aceasta este o tentativă de puci“, a declarat Kaczynski pentru săptămânalul de dreapta wSieci. „Este vorba de o tentativă gravă de a paraliza puterea prin forţă, de o manieră non-democrată. Ea a fost fondată pe ideea că nu vom reuşi să adoptăm bugetul“, a estimat liderul conservator, atacând în acelaşi timp presa comercială pentru că ar fi „participat direct la tentativa de puci şi cea de atac împotriva Parlamentului“.
Kaczynski, chiar dacă nu ocupă nicio funcţie instituţională, este considerat inspiratorul tuturor deciziilor importante din guvernul conservator.
„Nu este serios să vorbeşti de un puci în situaţia în care PiS încalcă textul Constituţiei, încalcă legea“, a comentat marţi, pentru presă, Ryszard Petru, liderul partidului liberal Nowoczesna.
„Aceasta este o isterie extremă a lui Jaroslaw Kaczynski“, a estimat, la rândul său, Joanna Kluzik-Rostkowska, deputată din partea Platformei Civice (opoziţia centristă).
Mişcarea de protest a fost declanşată în urmă cu zece zile, pentru a denunţa o tentativă a puterii de a restrânge drastic libertăţile presei parlamentare – „un pretext“, potrivit lui Kaczynski.
Deputaţii opoziţiei au blocat de atunci tribuna, iar majoritatea conservatoare a mutat lucrările într-o altă sală, privând opoziţia de dezbatere şi, parţial, de acces, şi organizând mai multe votări, printre care şi cea pe marginea bugetului pentru 2017. Opoziţia consideră ilegal acest vot organizat în condiţii inedite.
Au urmat proteste de stradă, precum şi blocarea, noaptea, a clădirii Parlamentului de către manifestanţi.
De atunci, PiS a anunţat o diminuare a rigurozităţii în ceea ce priveşte libertatea mass-media, însă rămâne fermă cu privire la alte decizii şi demersuri ale sale, pe care le consideră conforme cu legea, notează AFP, potrivit Agerpres.
Opoziţia intenţionează să rămână în Parlament până cel puţin la 11 ianuarie, dată ce marchează debutul unei noi sesiuni parlamentare.