Cutremur de peste 5 resimțit în această noapte în România
Un cutremur de magnitudine peste 5 s-a produs în această noapte, la ora 01:20, fiind resimțit destul de puternic la București și la Iași.
ACTUALIZARE 3:00 Jurnalistul Cristian Dorombach, aflat la Chișinău, relatează că seismul s-a simțit destul de bine în capitala Moldovei și a părut să aibă două faze – una mai blândă și o a doua mai puternică. Toată lumea s-a trezit, aici, la Chișinău, spune jurnalistul, care estimează că sesimul s-a simțit probabil în toată Moldova, posibil și în zone din Ucraina.
ACTUALIZARE 2:44 INFP face o nouă revizuire a datelor cutremurului: magnitudine 5,4, adâncime 97 de km, intensitate 5.
În aceste condiții, acesta ar fi cel mai puternic seism care s-a produs în România în acest an.
Constantin Ionescu, director tehnic al INFP, a declarat la Digi24 că seismul nu a avut replici, dar a precizat că propagarea undelor diferă la munte față de câmpie și aceasta poate fi o explicație pentru faptul că mulți oameni spun că la Brașov s-a resimțit destul de puternic.
ACTUALIZARE 2:40 Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, spune la Digi24 că aceste cutremure cu magnitudine în jur 5 intră într-o zonă de normalitate pentru Vrancea. El a precizat că se află la Predeal, într-un hotel cu zece etaje și a fost pentru prima dată când un cutremur l-a trezit din somn. Consideră că estimarea magnitudinii – puțin peste 5 – și a adâncimii, în jur de 100 de kilometri – este corectă.
ACTUALIZARE 2:30 Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București, a declarat la Digi24 TV că în zona centrului istoric un echipaj face verificări, dar deocamdată nu s-au primit informații despre situații de urgență și nu sunt probleme nici cu infrastructura. El a îndemnat populația să-și păstreze calmul.
ACTUALIZARE 2:25 Cititorii scriu pe contul de Facebook al site-ului digi24.ro scriu că seismul s-a resimțit la Suceava, Slatina, Târgoviște, Făgăraș, Craiova, Galați, Constanța. „La Pitești, a mutat patul cu 2 centimetri”, scrie un utilizator al rețelei sociale.
„Sunt din Iași. L-am simșit foarte puternic la et. 4, unde stau eu. Blocul trosnea, iar de pe rafturile bibliotecii au căzut diverse obiecte”, scrie Mihaela B.
„În București s-a simțit destul de puternic, dar a fost scurt”, informează un alt cititor.
„În Prelungirea Ghencea, București s-a simțit ca și cum ar fi fost două cutremure, unul foarte scurt de circa 10 secunde și unul mai lung, aproape un minut s-a resimțit (la etajul 7). S-a simțit foarte puternic”, spune un alt cititor.
ACTUALIZARE 2:15 Institutul pentru Fizica Pământului a revizuit ușor adâncimea cutremurului la 97,5 km.
ACTUALIZARE 2:00 Institutul american de geofizică USGS a estimat la 5,6 magnitudinea de moment a seismului din România. USGS localizează epicentrul la 8 kilometri vest de Nereju, Vrancea, și la o adâncime de 81 de km.
Pe scara magnitudinii de moment folosită de USGS, un cutremur cu magnitudinea peste 5 este considerat puternic.
ACTUALIZARE 1:50. Seismul s-a simțit cu precădere în sudul și estul României, dar și la Brașov, potrivit Digi24 TV.
ACTUALIZARE 1:45 Institutul Național pentru Fizica Pământului anunță că magnitudinea cutremurului a fost de 5,2, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 100 de km.
Potrivit Geofon, epicentrul cutremurului a fost la la 88 de kilometri adâncime, în zona seismică Vrancea.
Magnitudinea cutremurului, evaluată inițial la 5,6, a fost revizuită apoi la 5,4 – o procedură uzuală în cazul magnitudinii de moment.
Cel mai puternic cutremur de anul acesta se produsese în urmă cu aproape patru luni, la 24 septembrie, la ora 2:11. Cutremurul a avut magnitudinea revizuită la 5,3 și, la fel ca cel din noaptea de marți spre miercuri, s-a resimțit destul de puternic în mare parte din țară, inclusiv în București. Seismul din 24 septembrie, cu epicentrul tot în Vrancea, a fost resimțit și în Bulgaria și Republica Moldova. Adâncimea la care s-a produs a fost mai mică de 100 de kilometri.