„OSCE şi-a dat seama la începutul lunii noiembrie de producerea unui incident important legat de securitatea informatică, ce a compromis confidenţialitatea reţelei sale informatice interne şi a pus în pericol protecţia sa“, a declarat Mersiha Causevici, o purtătoare de cuvânt a organizaţiei cu sediul la Viena, citată de AFP şi news.ro.
Acest atac informatic nu a întrerupt funcţionarea reţelei, a precizat ea, fără a da alte detalii, transmite news.ro.
OSCE, o instanţă europeană de dialog Est-Vest datând din perioada Războiului Rece, asigură din 2014 o misiune de observare a conflictului din Ucraina, dintre forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi.
Instalată la Viena, capitala unei ţări neutre, organizaţia oferă un cadru de discuţii în domeniul politico-militar, al economiei, drepturilor omului şi presei pentru 57 de ţări, din SUA până în Mongolia.
După izbucnirea crizei din Ucraina, organizaţia a servit ca forum unde Ucraina, Rusia, europeni şi SUA au putut să discute.
Potrivit unor surse „Le Monde“, atacul informatic asupra OSCE a fost coordonat din Rusia şi a vizat culegerea de informaţii referitoare la conflictul armat din estul Ucrainei.
Atacul a fost comis de APT28, un grup de hackeri cunoscut pentru colaborarea sa cu serviciile militare secrete ruse.
Rusia este acuzată totodată că a fost implicată în atacurile informatice asupra Partidului Democrat, în scopul de perturba alegerile din Statele Unite.
Aceste atacuri informatice îngrijorează în Europa, Berlinul anunţându-şi deja teama că Rusia va încerca să influenţeze alegerile legislative din Germania, programate pentru septembrie anul viitor.