Ce efecte grave au trezirile dese asupra sănătăţii? Un somn fragmentat este la fel de rău ca o noapte albă

0
87

Un scâncet în noapte, urmată de schimbarea rapidă a scutecului, apoi căutarea biberonului cu lapte şi după câteva minute din nou la somn. Aceasta este rutina multor părinţi în primele luni de viaţă ale copilului, când odihna lor este întreruptă de mai multe ori pe noapte, chiar şi din oră în oră.

 

Nu este de mirare că tinerii părinţi sunt extenuaţi şi se plâng că dimineaţa se simt chiar mai obosiţi decât erau seara la culcare.

 

Acum, un studiu realizat de profesorul Avi Sadeh de la Universitatea din Tel Aviv arată că somnul fragmentat are un efect la fel de negativ ca şi lipsa de somn.

 

O noapte de somn întrerup de plânsetele bebeluşului echivalează pentru organism cu doar 4-5 ore de somn consecutive.

 

Acesta este primul studiu care arată că aceste treziri dese noapte, chiar dacă sunt de scurtă durată (doar câteva minute) afectează abilităţile cognitive, atenţia şi starea de spirit.

 

Sadeh conduce o clinică de cercetare a somnului la Universitatea din Tel Aviv şi spune că este surprinzător faptul că tinerii părinţi nu sunt consiliaţi şi despre acest important aspect, al nopţilor pierdute.

 

El spune că efectul acestor nopţi extenuante se acumulează în timp şi este un preţ enorm pe care trebuie să-l plătească părinţii.

 

În timp, din cauza oboselii, ei devin nervoşi pe propriul copil şi au în acelaşi timp un sentiment de vinovăţie atunci când observă iritabilitatea lor.

 

Studiile anterioare au cercetat privarea de somn, dar nu şi trezirile dese, care afectează persoane din diferite domenii de activitate.

 

Sadeh caută acum soluţii pentru ca somnul bebeluşilor să fie mai bun, astfel ca şi părinţii lor să se poată odihni noaptea.

 

Sursa: descopera

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments