Stratfor: Europa a intrat într-un an de foc

0
78

Anul 2017 se anunţă a fi unul complicat la nivel global. Politica pe care o va adopta preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, care îşi va începe mandatul pe data de 20 ianuarie, problemele economice cu care riscă să se confrunte China, lupta Rusiei pentru a-şi spori influenţa şi alegerile care vor avea loc în state-cheie din Europa sunt doar câteva dintre variabilele ecuaţiei aferente anului care a început.

Agenţia americană Stratfor, care face anual predicţii privind evenimentele care vor urma, consideră că 2017 va fi un an crucial pentru Europa.

 

Un pas spre dizolvarea UE

 

Alegerile prezidenţiale, respectiv legislative care vor avea loc în două state extrem de importante pentru blocul comunitar – Franţa şi Germania -, precum şi potenţialele alegeri din a treia economie a zonei euro, Italia, vor avea consecinţe una asupra celeilalte, ameninţând chiar existenţa zonei euro. 

 

Stratfor, care a scris în ultimii ani despre o eventuală dizolvare a Uniunii Europene, aduce din nou în discuţie această eventualitate, adăugând că întrebarea care se pune este în ce măsură alegerile din acest an vor contribui la accelerarea procesului.

 

Indiferent dacă victoria va reveni moderaţilor sau extremiştilor, Europa va continua să se îndrepte spre spargerea în blocuri regionale. 

 

Nu în ultimul rând, oficialii de la Bruxelles vor trebui să facă faţă şi provocărilor legate de Brexit (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, n. red.) în favoarea căruia s-au pronunţat locuitorii Regatului Unit la referendumul din 23 iunie 2016.

 

Spaţiu de manevră pentru Rusia

 

Iar diviziunile la nivel european vor fi mană cerească pentru Kremlin. Rusia va putea să zguduie unitatea europeană privind sancţiunile ce i-au fost impuse şi va avea mai mult spaţiu de manevră pentru a-şi consolida influenţa în zonele sale de frontieră. 

Moscova va profita inclusiv de faptul că blocul comunitar va ezita să primească noi membri în 2017, astfel că este de aşteptat ca ţări precum Moldova, Ucraina şi Georgia să-şi reevalueze relaţiile cu Rusia.

 

Dacă noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat deja că-şi va întări relaţiile cu Moscova, este puţin probabil ca Ucraina şi Georgia să urmeze modelul, însă nu este exclusă o abordare mult mai pragmatică a relaţiilor lor cu Moscova, mai ales în ceea ce priveşte comerţul.

 

Pe de altă parte, administraţia Trump s-ar putea dovedi mai maleabilă în ceea ce priveşte relaxarea sancţiunilor şi, într-o oarecare măsură, în ceea ce priveşte o cooperare în cazul Siriei, pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Moscova.

 

Totuşi, vor exista limite referitoare la reconcilierea dintre cele două părţi. Rusia va continua să-şi întărească apărarea şi să creeze pârghii în multiple teatre de operaţiuni, pornind chiar de la cel virtual şi până la unul cât se poate de real – Orientul Mijlociu. De cealaltă parte, Statele Unite vor continua să încerce să ţină în frâu expansiunea Rusiei.

 

Ca parte a strategiei sale, Rusia va încerca să joace în continuare rolul de mediator de pace în Orientul Mijlociu şi să ajungă la o tocmeală cu Occidentul.

 

Dar cum pacea în Siria rămâne o chestiune prea puţin palpabilă, Rusia va avea grijă să aibă relaţii bune cu Teheranul, mai ales că relaţiile dintre Statele Unite şi Iran se deteriorează. 

Acordul nuclear iranian ar putea fi pus la încercare pe mai multe fronturi, având în vedere că Iranul a intrat, la rândul său, într-un an electoral, iar viitoarea administraţie de la Casa Albă are o abordare mult mai dură în privinţa Teheranului. Totuşi, interesele reciproce vor menţine acordul  şi vor împiedica încleştări în zone strategice precum Strâmtoarea Ormuz.

 

Refacerea grupării teroriste al-Qaida 

 

În acest timp, competiţia dintre Iran şi Turcia va creşte în intensitate în nordul Siriei şi în nordul Irakului. Turcia se va concentra asupra stabilirii sferei ei de influenţă şi opririi separatismului kurd, în timp ce Iranul va încerca să-şi apere propria sferă de influenţă. 

 

Statul Islamic (ISIS) va fi în continuare afectat de operaţiunile militare care îl vizează, iar lupta pentru teritorii, resurse şi influenţă se va intensifica în rândul actorilor locali şi regionali. ISIS va încuraja, totuşi, comiterea de atacuri în străinătate. Şi nu este singura grupare teroristă care ar trebui să îngrijoreze. 

 

În contextul în care atenţia liderilor lumii s-a concentrat pe Statul Islamic, al-Qaida s-a reconstruit în linişte în zone precum Africa de Nord şi Peninsula Arabă, astfel că este foarte probabil ca gruparea să fie mult mai activă în 2017. 

 

O politică imprevizibilă în SUA

 

Schimbări importante se anunţă şi în Statele Unite ale Americii. Asta pentru că preşedintele în exerciţiu al SUA, Barack Obama, considera securitatea colectivă şi comerţul ca fiind mecanisme pentru menţinerea ordinii globale, în ce preşedintele ales, Donald Trump, consideră că instituţiile internaţionale afectează interesele SUA.

 

Chiar dacă Statele Unite nu vor putea face modificări bruşte ale Acordului Nord-American de Comerţ Liber, Washingtonul ar putea impune anumite bariere comerciale Chinei. 

 

Totodată, un dolar american puternic va zgudui economia globală în prima parte a anului 2017. Iar printre cele mai afectate ţări vor fi Venezuela, Turcia, Africa de Sud, Egipt, Brazilia, Columbia şi Indonezia.

 

Economia globală va fi afectată şi de încetinirea economiei chineze, consideră agenţia Stratfor. După zeci de ani de creşteri-record, China este pe cale să-şi modifice modelul economic – produce şi acumulează din ce în ce mai mult ceea ce până acum avea obiceiul să importe. Iar această dinamică va avea un efect dramatic şi de lungă durată asupra economiei mondiale şi va contura sistemul economic mondial în următoarele decenii, afirmă agenţia citată.

Sursă

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments