Echipamente în valoare de peste un milion de euro, lăsate de izbelişte în laboratoarele Universităţii Tehnice

0
127

Situaţie paradoxală la Politehnica ieşeană unde se dovedeşte că 10.000 de lei pot fi mai greu de găsit decât 1,2 milioane de euro. Cumpărate cu bani grei, două echipamente stau pentru că nu pot fi verificate în service.
 

În ultima perioadă, Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi”  a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru modernizare şi echipare. Dotările s-au făcut, dar, dintr-o prostie, echipamentele nu pot fi verificate de specialişti din cauză că, paradoxal, nu sunt bani. S-a ajuns până acolo încât două instrumente performante pot exploda, la propriu, deoarece şefii universităţii se zgârcesc pentru 10.000 de lei, atât cât ar costa, anual, service-ul specializat.

 

Cu fonduri ministeriale

Facultatea de Mecanică a beneficiat în 2008, de la Ministerul Educaţiei, de suma de 1,2 milioane de euro. Cu aceşti bani au fost achiziţionate un microscop electronic Quanta 2003D – care măreşte un obiect sau un corp până la 8 milioane de ori – şi un difractometru  X-X’PERT PRO MRD. Microscopul este folosit în analiza metalelor şi a microbilor, în timp ce difractometrul determină compoziţia din interiorul metalelor. ”Aceste echipamente sunt folosite de studenţi pentru cercetare, dar şi de către specialişti, la expertize tehnice. De exemplu, a fost comandată o expertiză judiciară în cazul unui accident din Constanţa. Un camion de 20 de tone s-a răsturnat peste un microbuz şi au murit şapte oameni. S-a constatat faptul că de vină este şoferul camionului şi reprezentanţii societăţii. Uzura cauciucului era peste limita admisibilă. Cauciucul a fost exploatat vara având o presiune mai mică decât cea normală. Pe scurt, armătura interioară a cauciucului s-a rupt ”, a explicat Corneliu Munteanu, profesor la această facultate.

 

Se pot face bani frumoşi

Culmea este că alte universităţi din ţară beneficiază de o tehnică inferioară celei de la Iaşi, dar fac bani din exploatarea echipamentelor. De exemplu, la Universitatea Tehnică din Timişoara, pentru o expertiză se cer în jur de 100 de euro, iar dacă se solicită şi interpretarea rezultatelor, tariful creşte cu încă 100 de euro.

 

Reprezentanţii Facultăţii de Mecanică afirmă că au cerut în nenumărate rânduri ajutorul Universităţii Tehnice pentru alocarea unor fonduri necesare să menţină în viaţă cele două echipamente de ultimă generaţie. Rectorul Ioan Giurmă a precizat că nu se ocupă de această situaţie. ”Vorbiţi cu prorectorul Cioară”, şi-a declinat responsabilitatea rectorul. În aceste condiţii, cei de la facultate spun că nu au altă soluţie decât aceea de a căuta sponsori. ”Încercăm acum să semnăm un contract de sponsorizare, mai ales pentru microscop. Este mai important pentru că se lucrează cu nişte substanţe speciale. Deocamdată nu putem face acest lucru pentru că nu sunt fonduri necesare asigurării service-ului. Când am făcut intervenţia la Rectorat, nu se găseau bani”, a declarat Cezar Oprişan, decanul Facultăţii de Mecanică.

 

Prorector: „Nu cunosc problema”

Prorectorul Ioan Cioară a luat foc în momentul în care a fost întrebat despre faptul că nu sunt alocate fondurile necesare pentru întreţinerea echipamentelor de la Facultatea de Mecanică. Acesta a susţinut spunând că nu ştie problema facultăţii din subordine: ”Faceţi o solicitare scrisă. Nu cunosc problema. Dumneata faci chestionare prin telefon cu mine?”, a exclamt profesorul Cioară, prorector pe strategie universitară.

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments