Antioxidanţii nu protejează împotriva cancerului, dimpotrivă, pot face rău. Concluzia unui studiu

0
90

Doi cercetători susţin că suplimentele care conţin antioxidanţi nu reduc riscul de cancer, dimpotrivă, pot stimula dezvoltarea celulelor anormale.

 

Ei au analizat atent modul în care celulele noastre stabilesc un echilibru natural între oxidare şi antioxidare, adică în reacţiile redox (reducţie şi oxidare), esenţiale pentru chimia celulară.

 

Zeci de ani, oamenii care doreau să fie cât mai sănătoşi au fost sfătuiţi să consume suplimente cu antioxidanţi şi alimente bogate în aceste substanţe, care fortifică sistemul imunitar.

 

Recent, toate studiile pe antioxidanţi au arătat că aceste suplimente nu au niciun efect de protecţie împotriva cancerului. Mai mult, anumite cercetări au sugerat chiar o legătură între consumul de antioxidanţi şi o rată mai mare a unor forme de cancer.

 

De exemplu, fumătorii care au luat supliment cu beta caroten au avut o rată mai mare de îmbolnăvire de cancer pulmonar.

 

Un alt studiu, raelizat de David Tuveson, de la Lustgarten Foundation şi Navdeep Chandel, de la Universitatea Northwestern, arată că aceste suplimente pot face mai mult rău decât bine.

 

Oxidanţii, cum este hidrogenul peroxid, sunt necesari şi produşi în mici cantităţi de corpul uman. În cantităţi mari ei devin nocivi şi organismul produce antioxidanţi pentru a-i neutraliza.

 

În plus, celulele canceroase folosesc aceşti oxidanţi pentru a stimula creşterea lor anormală.

 

Totuşi, suplimentele de antioxidanţi nu sunt benefice, pentru că ele nu atacă „fabrica” de energie celulară, adică mitocondriile celulelor anormale. În schimb, antioxidanţii se acumulează în anumite zone din celule, lăsând astfel tumorile să se dezvolte.

 

Tuverson şi Chandel spun că există o mare cantitate de antioxidanţi în celulele canceroase, ele controlând astfel creşterea continuă şi acţiunea oxidanţilor.

 

De aceea, o terapie cu oxidanţi ar fi benefică pentru cancer, în schimb antioxidanţii suplimentari par să stimuleze dezvoltarea tumorilor maligne.

Pe acest principiu funcţionează şi medicamentele folosite la chimioterapie: distrug tumorile prin oxidare.

 

Pentru tratarea cancerului terapia ideală ar fi inhibarea proteinelor antioxidante, experiment care a fost deja reuşit pe cobai, în cazul cancerului pancreatic şi al celui pulmonar.

 

Secretul este însă să putem identica proteinele antioxidante folosite doar de celulele canceroase, nu şi de cele sănătoase.

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine

 

Sursa: descopera

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments