Lista miniştrilor:
Premier. Sorin Grindeanu (PSD)
Ministerul Apărării: Gabriel Leş – PSD. Este secretar de stat în MAPN.
Ministerul de Externe: Teodor Meleşcanu – ALDE. Fost ministru de Externe în 2014, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, în plin scandal cu votul românilor din diaspora.
Ministerul pentru diaspora– Andreea Păstârnac – PSD. Amabsadorul României în Israel.
Ministerul Economiei: Alexandru Petrescu -PSD. Directorul Poştei Române.
Ministerul Justiţiei: Florin Iordache – PSD. Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
Ministerul Sănătăţii: Florian Bodog- PSD. Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea,
Ministerul delegat pentru Fonduri Europene– Mihaela Toader – PSD. Director în Ministerul Fondurilor Europene.
Ministerul Educaţiei: Pavel Năstase – PSD. Profesor universitar, fost rector al ASE, apropiat de Viorel Hrebenciuc.
Ministrul Comunicaţiilor: Augustin Jianu- PSD. Director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică ( CERT-RO).
Ministerul Mediului – Daniel Constantin – ALDE. Copreşedinte ALDE şi fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta.
Ministerul pentru mediul de afaceri: Florin Jianu – PSD. Fost ministru pentru IMM-uri în guvernarea Ponta.
Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu – ALDE. Fost ministru al Mediului în guvernarea Ponta.
UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: ALDE va deţine şi funcţia de viceprim-ministru care va fi ocupată Daniel Constantin. Minisstrul pentru Relaţia cu parlamentul va fi condus de Gabriela Gavrilescu, Externele vor fi conduse de teodor meleşcanu, iar mMinisterul Energiei de Toma Petcu.Aceasta e decizia pe care colegii au primit-o din partea Biroului Politic. Mâine urmează dezbaterea programului şi votul din Parlament. Comisiile încep mâine la orele 08.00.
Liviu Dragnea, despre miniştrii cu probleme: Am fost în Israel şi am avut rmulte discuţii şi vreau să vă spun că doamna ambasador (care va fi ministru pentru diaspora) este foarte apreciată. De asemenea, cred că e apreciată şi de premierul Israelului. Petre Daea, dacă a făcut acea „crimă“, cu legea pensiilor speciale, a fost iertat de către partid. Este un om în care eu am foarte multă încredere. Doamna Adrian Petcu a câştigat în justiţie şi este un subiect închis.
Grindeanu: Am făcut împreună cu domnul Dragnea această echipă.
Dragnea: Cel puţin 5 nume de pe această listă au fost propunerile lui.
Dragnea, despre noul ministru de Interne: Am vrut să propun pe cineva în care eu am foarte mare încredere. Are foarte multă experienţă în administraţie, ca prefect a gestionat foarte bine problemele şi cred că la MAI se poate conduce şi su sugflet, şi cu fermitate. Am încredere în capacitatea ei de a aduce sănătate în acel minister.
Dragnea, despre absenţii din Guvern: În prima formulă guvernamentală, în Guvernul Shaidehh, erau câţiva care făceau parte din acel Guvern, colegi cărora eu le-am cerut şi au acceptat să rămână în echipă cu mine la partid pentru monitorizarea activităţii Guvernului: Mihai Tudose, Georgian Pop, Gabriel Vlase şi Marius Nica. De asemenea, în prima variantă la Dezvoltare era Adrian Ţuţuianu, dar eu i-am cerut să rămână alături de mine.
Cum a decurs ziua negocierilor
UPDATE Petre Daea, noul ministru al Agriculturii.
UPDATE Alexandru Petrescu, directorul Poştei Române, va fi ministrul Economiei.
UPDATE Adriana Petcu, directorul Direcţiei Apelor Buzău, va conduce Ministerul Apelor şi Pădurilor.
UPDATE Mihaela Toader, director în Ministerul Fondurilro Europene, va prelua şefia ministerului.
UPDATE , ambasadorul României în Israel, va fi ministru pentru românii de pretutindeni.
UPDATE Marius Dunca, la Tineret şi Sport.
UPDATE Gabriel Perea, liderul TSD, va fi ministrul pentru dialog Social.
UPDATE Deşi nu fac parte din conducerea PSD, Robert Cazanciuc si Sevil Shhaideh participă la şedinta Comitetului Executiv al PSD, care a început la ora 14.00. Cazanciuc este vehiculat ca ministru al Justiţiei, iar Shhaideh ar putea ocupa funcţia de ministru al Dezvoltării.
UPDATE Gabriel Leş va fi ministrul Apărării, deşi era dat ca sigur Georgian Pop. Leş este secretar de stat în MAPN.
UPDATE În biroul lui Drganea au intrat Călin Popescu Tăriceanu şi echipa de miniştri ALDE: Daniel Constantin – viitorul Ministru al Mediului, Teodor Meleşcanu – ministru de Externe, Graţiela Gavrilescu – ministru pentru relaţia cu Parlamentul şi Daniel Chiţoiu- care va prelua ministerul Energiei sau Ministerul Economie.
UPDATE Potrivit unor surse politice, Ministerul Educaţiei ar putea fi condus de fostul rector al Academiei de Studii Economice, Pavel Năstase, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc.
UPDATE O schimbare are loc şi la Ministerul Transporturilor care, potrvit unor surse politice, va fi dat lui Răzvan Alexandru Cuc, fost secretar de stat în acest minister, în prezent deputat de Giurgiu. Anterior, era vehiculat numele lui Marius Nica la Transporturi.
UPDATE Pe ultima sută de metri înaine de anunţarea Guvernului, liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut două schimbări. Finanţele vor fi preluate de Viorel Ştefan, iar portofoliul Sănătăţii îi va fi dat lui Gabriel Botnariu, un apropiat al preşedintelui executiv al PSD, Nicolae Bădălău, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.
Liderii PSD se întrunesc marţi, de la ora 14.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru aprobarea componenţei Guvernului Grindeanu, iar de la aceeaşi oră se întâlnesc şi cei de la ALDE pentru p şedinţă de Birou Politic.
De la ora 15.00 urmează să aibă loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru să aibă o scurtă prezentare.
Potrivit liderului PSD Liviu Dragnea, patru ministere vor reveni ALDE. În ceea ce priveşte numărul de femei din viitorul Guvern, Dragnea a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.
Pe 30 decembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, anunţa că a stabilit, împreună cu liderii ALDE, calendarul de acţiuni, astfel încât noul Guvern să fie instalat ‘în cel mai scurt timp’. Astfel, marţi, 3 ianuarie, la ora 10,30, au loc Birouri permanente la Camera Deputaţilor şi Senat, iar la ora 12,00 ambele foruri legislative se reunesc în plen. Tot marţi, de la ora 14.00, forurile de conducere ale PSD şi ALDE vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15,00 va avea loc întâlnirea grupurilor reunite ale celor două formaţiuni, pentru o prezentare scurtă a fiecărui ministru. Urmează ca între orele 16.00 şi 16.30 premierul desemnat să depună lista Executivului şi a programului de guvernare.
De la ora 17,00, se va desfăşura şedinţa Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie. Miercuri, vor avea loc audieri în comisii şi votul de învestitură, după cum a precizat Liviu Dragnea.
Programul trasat de Dragnea
„Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8,00 dimineaţa şi 14,00, va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisii. Între orele 15,00 şi 18,00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere şi votul de învestitură. Sub rezerva acceptării de către preşedintele României – o să trimitem o scrisoare comună – propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19,00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului“, a arătat preşedintele PSD. Şi premierul desemnat Sorin Grindeanu afirma, săptămâna trecută, că intenţionează să aibă prima şedinţă a noului Cabinet pe 4 ianuarie, dacă va fi respectat calendarul stabilit pentru derularea procedurilor de învestitură şi mai ales dacă preşedintele Klaus Iohannis va fi de acord ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc în aceeaşi zi.
„De azi dimineaţă de când am aflat în mod oficial că sunt prim-ministru desemnat, am avut în mod oficial discuţii legate de calendar. Dacă acest calendar – cu acea rezervă legată de depunerea jurământului – va fi respectat, atunci în aceeaşi seară, la ora 21,00, o să facem prima şedinţă de Guvern, unde vom emite ordonanţa de organizare a Guvernului şi, de asemenea, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, pentru a trimite acest proiect rapid în Parlament pentru aprobare, astfel încât vineri să poată fi adoptat acest proiect de lege”, a declarat Grindeanu la conferinţa de presă din 30 decembrie.
Lista provizorie de miniştri:
Premier: Sorin Grindeanu (PSD), preşedinte al CJ Timiş.
Ministerul de Interne – Carmen Dan (PSD). A fost timp de opt ani consilier juridic la Consiliul Judeţean Teleorman, sub mandatele lui Liviu Dragnea. Apoi a ajuns prefect, iar din decembrie este senator.
Ministerul Apărării- Georgian Pop (PSD). Fost preşedinte al Comisiei de control a SRI în legislatura trecută, Georgian Pop – aflat la al treilea mandat de parlamentar- face parte acum din Comisia de apărare şi ordine publică.
Ministerul Economiei – Mihai Tudose (PSD). A mai ocupat portofoliul Economiei în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, în Guvernul Ponta. Este vicepreşedinte al PSD.
Ministerul de Finanţe – Cristian Socol (PSD). A fost consilierul lui Victor Ponta cât timp acesta a fost premier, însă Liviu Dragnea caută la Finanţe mai degrabă un specialist, nu neapărat un om de partid.
Ministerul Justiţiei –Florin Iordache (PSD). Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Iordache este şi mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea în Parlament.
Ministerul de Externe – George Ciamba (PSD)/ Teodor Meleşcanu (ALDE). Ciamba a fost ambasador al României în Grecia şi fost secretar de stat în MAE în timpul Guvernului Ponta, iar Meleşcanu a condus MAE între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2014.
Ministerul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall (PSD), preşedintele Comisiei de afaceri europene din Camera Deputaţilor.
Ministerul Fondurilor Europene – Mihaela Toader (PSD), director în cadrul ministerului în acest moment.
Ministerul Dezvoltării – Sevil Shhaideh (PSD). Propunerea refuzată de Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, Shhaideh a mai condus Ministerul Dezvoltării după ce Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.
Ministerul Agriculturii – Daniel Botănoiu (PSD). A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii până în februarie 2016, când a fost eliberat din funcţie de Dacian Cioloş.
Ministerul pentru Tineret şi Sport – Gabriel Petrea (PSD), liderul tineretului social-democrat.
Ministerul Transporturilor – Marius Nica (PSD). A ocupat funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Ponta, a absolvit Academia de Informaţii, a lucrat în MApN şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii.
Ministerul Sănătăţii – Sorina Pintea (PSD). Este directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare şi deschide lista PSD Maramureş pentru Senat.
Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu (PSD), fost primar al Craiovei, aleasă deputat la alegerile din decembrie.
Ministerul Educaţiei – Mihnea Costoiu (PSD). Unul dintre locotenenţii Ecaterinei Andronescu, Costoiu a fost ministru delegat pentru Cercetare în Guvernul Ponta.
Ministerul IMM-urilor – Florin Jianu (PSD). A mai condus ministerul în perioada martie- decembrie 2014, ca tehnocrat.
Ministerul Apelor şi Pădurilor – Doina Pană (PSD), fost ministru pentru dialog social, cea căreia premierul Victor Ponta i s-a adresat astfel : „Ce faci, fă, Doino ? Aveai chef de nişte inundaţii?“.
Ministerul Energiei – Andrei Gerea (ALDE)/ Daniel Chiţoiu (ALDE). Gerea a fost ministrul Economiei în guvernarea Ponta, în timp ce Chiţoiu a condus Finanţele, tot cu Ponta premier.
Ministerul Mediului – Daniel Constantin (ALDE), fost ministru al Agriculturii.
Ministerul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Steluţa Cătăniciu (ALDE)/ Graţiela Gavrilescu (ALDE). Cătăniciu este deputat, iar Gavrilescu a fost ministru al Mediului.
Ministerul Comunicaţiilor – Sorin Câmpeanu (ALDE), fost ministru al Educaţiei şi premier interimar după demisia lui Victor Ponta.
Ministerul Turismului – Titus Mircea Dobre (PSD), deputat de Constanţa, la al doilea mandat.