Acesta este primul proces dintr-o instanţă germană în care inculpat este un presupus militant al ISIS, trimis de jihadişti în timpul haosului generat de criza migranţilor din 2015 – în contrast cu atacurile comise de aşa-numiţii ”lupi singuratici”, extremişti care nu s-au radicalizat în războiul din Siria.
Inculpatul este un tânăr sirian în vârstă de 19 ani, care a fost identificat de autorităţile germane sub numele de Shaas Al-M. Acesta ar fi luptat alături de miliţia islamistă în războiul civil din Siria înainte de a pleca în urmă cu un an şi jumătate ca refugiat în Germania.
Tânărul Shaas Al-M. va fi judecat într-o curte specială pentru securitate naţională, fiind acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă şi încălcare a legislaţiei armelor militare. Acesta riscă până la zece ani în spatele gratiilor.
De asemenea, procesul va fi organizat în condiţii sporite de securitate, întrucât are loc la doar două săptămâni după ce un presupus jihadist a condus un camion în mulţimea adunată la târgul de Crăciun din Berlin. Un număr de 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 56 au fost rănite în urma atacului de la târgul Breitscheidplatz, revendicat de jihadiştii Statului Islamic.
Procurorii germani susţin că inculpatul s-a alăturat în urmă cu patru ani miliţiei jihadiste, atunci când era doar un adolescent. Mai mult, acesta a luat parte la operaţiuni de luptă, a livrat hrană luptătorilor din prima linie şi a utilizat un Kalaşnikov.
Tânărul sirian a traversat frontiera germană în timpul crizei migranţilor din a doua jumătate a anului 2015, atunci când sute de mii de migranţi au fugit din calea războiului care a zguduit Siria şi Irak.
Acesta a menţinut o legătură strânsă cu jihadiştii ISIS. Suspectul a vizitat în repetate rânduri în perioada august 2015 – februarie 2016 metropola Berlin şi a cercetat mai multe ţinte pentru un posibil atac terorist, inclusiv poarta Brandenburg, centrul comercial Alexanderplatz şi piaţa situată în apropiere de Reichstag.
Ulterior, presupusul jihadist a trimis mai departe informaţiile despre posibile ţinte pentru un atentat către membri ISIS. ”Mai mult, acesta a aranjat pentru a trimite cel puţin un luptător străin în Siria şi s-a recomandat ca persoană de contact pentru potenţiali atacatori din Germania”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii din Berlin.
Tânărul sirian a fost arestat în urma unei operaţiuni a forţelor de securitate de la 22 martie 2016. Germania a fost zguduită de o serie de atentate revendicate de jihadiştii Statului Islamic, precum şi de mai multe atacuri dejucate în ultimul moment de autorităţile de la Berlin.
De asemenea, populiştii de extremă-dreapta au câştigat teren aruncând vina pe politica porţilor deschise în faţa migranţilor promovată de cancelarul Angela Merkel. Unii jihadişti implicaţi anul trecut în atacuri executate sau dejucate erau cetăţeni germani, în vreme ce alţii erau migranţi originari din Siria, Afganistan sau Tunisia.
De asemenea, autorităţile germane se tem de mai multe atacuri, având în vedere că aproximativ 400 de cetăţeni germani luptă alături de jihadiştii ISIS din Siria şi Irak. În iunie 2016, poliţiştii germani au arestat trei migranţi sirieni, acuzaţi că plănuiau să utilizeze arme şi veste sinucigaşe într-un atac inspirat de ISIS în metropola Duesseldorf.
În iulie, un adolescent afgan a rănit cinci persoane într-un tren bavarez, după ce i-a atacat pe pasageri cu un topor. Ulterior, atacatorul adolescent a fost împuşcat mortal de poliţiştii germani. Câteva zile mai târziu, un migrant sirian a cărui cerere de azil a fost respinsă s-a detonat în apropierea unui festival de muzică din Ansbach. În octombrie, autorităţile germane au prevenit un atac plănuit în detaliu de un migrant sirian, care viza aeroportul din Berlin. Jaber al-Bakr a reuşit să scape de un raid antiterorist, dar a fost capturat la scurt timp ce câţiva cetăţeni sirieni şi predat poliţiei germane. Însă, el s-a sinucis două zile mai tâziu în închisoare, înainte de a fi audiat de procurorii germani.
În urmă cu două săptămâni, un jihadist tunisian a condus un camion în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din Berlin. Un număr de 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 56 au fost rănite în atacul revendicat de jihadiştii Statului Islamic. Forţele de securitate germane estimează că numărul extremiştilor islamişti a crescut anul trecut la peste 9.000 de persoane, prin comparaţie cu cei 3.800 înregistraţi în 2011 în Germania. De asemenea, 550 de extremişti islamişti sunt consideraţi periculoşi şi capabili de violenţe.