Ghiţă, sau cînd statul, căpiat, guiţă

0
162

– despre războiul bucăţilor de stat, pe spinarea şi viaţa noastră –

 

Să începem, direct, cu diagnosticul : ultimele acuzaţii şocante, lansate la televiziunea proprie de fugarul milionar şi ex-deputat Sebastian Ghiţă, sînt o formă extremă şi purulentă a cancerizării statului romînez. Un buboi care a plesnit violent pe faţa presupusei elite discrete a statului : serviciile de informaţii.

Iar cauza acestui simptom e o situaţie cu totul anormală, consolidată cu cinism şi inconştienţă în anii regimului Băsescu : trecerea majorităţii butoanelor de comandă ale statului şi societăţii în mîinile serviciilor de informaţii. Ne-oficial, desigur. Dar foarte efectiv.

Evident, statul e un rău necesar, iar serviciile sînt o parte inevitabilă a acestui rău. În orice regim, oricît de democratic, serviciile de informaţii conţin, în mod inevitabil, o doză mai mare de toxicitate decît restul structurilor de stat. Iar explicaţia acestui fapt e simplă : activitatea acestor servicii are loc, peste 95 %, departe de ochii societăţii, folosind resurse materiale mari şi avînd acces la pîrghiile de decizie cele mai importante ale statului. Cînd astfel de structuri au o asemenea putere, oficială şi neoficială, iar mecanismele de control al acestei puteri sînt complicate, e o linie foarte subţire între situaţia în care serviciile de informaţii servesc ţara şi varianta inversă, în care ţara e doar ” cîmpul tactic ” al presupuşilor ei cîini de pază.

Ieşind din mantaua gogoliană a Securităţii comuniste, serviciile de informaţii din Romînia post-ceauşistă nu şi-au refuzat plăcerea de tip sud-american de a controla, într-un mod din ce în ce mai toxic, întreaga societate. Iar ” scandalul Ghiţă ” arată pînă unde se poate ajunge cu inconştienţa din acest punct de vedere. Nu, nu vreau să spun că aş crede tot ce spune ex-deputatul fugar. Fiindcă, oricît ar părea de bizar, nu gravitatea acuzaţilor lui e lucrul cel mai scandalos şi periculos pentru Romînia.

Dincolo de toate acuzaţiile legate de CIA, DNA, ambasada americană etc, cel mai grav lucru e altul. Unul clar şi indubitabil : faptul că omul care lansează aceste acuzaţii şocante e un fost membru al comisiei parlamentare de control al SRI. Membru nu acum zece ani, ci pînă acum cîteva săptămîni. Cum ar veni, inspectorul de specialitate de la ministerul sănătăţii ne spune că medicii de la spitalul de psihiatrie sînt nebuni. Exact medicii pe care i-a controlat ani de zile şi de care ne-a tot spus ce buni profesionişti sînt

Dacă lăsăm la o parte naivitatea şi acceptăm un fapt evident, acela că Ghiţă era, de fapt, omul serviciilor, pus tot de ele ca să le ” controleze „, avem o imagine mai exactă a tumorii pe care acest scandal o pune într-o lumină fără iluzii. Iar dacă luăm în calcul gradul patologic în care serviciile au ” colonizat ” statul, partidele, societatea civilă, presa, cultele religioase, masoneria etc, avem tabloul exact al unei societăţi cu pretenţii occidentale, dar cu reguli reale de tip sud-american.

Şi asta, dacă aţi uitat, se întîmplă la gardul slab al NATO şi al UE, la doi paşi de o Rusie în ofensivă continuă şi agresivă.

Desigur, texte ca acesta nu pot schimba mai nimic din tot bîlciul mizeriei cu tricolor. Dar, vorba cronicarului, n-am putut să nu scriu, aşa că am scris, ca să se ştie. Transmit deci, prin intermediul serviciului de analiză şi sinteză al SRI, un călduros salut apărătorilor discreţi ai patriei. Da, ştiu, voi sînteţi, aproape toţi, nişte eroi anonimi, iar noi – nişte civili proşti şi nerecunoscători. Vă urez, deci, un război intern cît mai plăcut. Nu mai contează dacă noi o să-i supravieţuim. Şi nici cine o să-l cîştige. Fiind un război intern, învingători vor fi, oricum, ” ai noştri ” .

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments